I Amazon došao "na red": Europska unija otvorila istragu protiv giganta e-prodaje

0
Radiosarajevo.ba
I Amazon došao "na red": Europska unija otvorila istragu protiv giganta e-prodaje
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

Regulatori Europske unije podnijeli su u utorak antitrust prijave protiv Amazona, optužujući giganta e-trgovine da koristi pristup podacima kompanija koje prodaju proizvode na njegovoj platformi kako bi stekao nepoštenu prednost.

Optužbe, podnesene dvije godine nakon što je antitrustov provoditelj u EU počeo istraživati kompaniju, posljednji su pokušaj europskih regulatora da suzbiju moć velikih tehnoloških firmi. Margrethe Vestager, povjerenica EU zadužena za pitanja tržišnog natjecanja, udarila je Google antitrustovskim kaznama u iznosu od gotovo 10 milijardi dolara i otvorila dvostruke antitrustovske istrage protiv Applea.

Izvršna komisija EU također je u utorak otvorila drugu istragu o tome favorizira li Amazon ponude proizvoda i trgovce koji koriste vlastiti sistem logistike i dostave.

Iako su SAD u početku kritizirale EU zbog ciljanja američkih kompanija, nedavno su i oni zaoštrili odnos prema "velikim", tužeći Google ove godine zbog zloupotrebe dominacije u mrežnom pretraživanju i oglašavanju.

Istraga EU-a otkrila je da Amazon pristupa i analizira podatke u stvarnom vremenu od drugih dobavljača koji prodaju robu na njegovoj platformi kako bi odlučio koje će vlastite proizvode lansirati te kako ih cijeniti i plasirati na tržište. Čini se da to "narušava istinsku konkurenciju", rekla je Vestager.

Istražitelji su se usredotočili na tu praksu u Francuskoj i Njemačkoj, dva najveća tržišta tvrtke u EU, ali Vestager nije dao konkretne primjere trgovaca pogođenih Amazonovim ponašanjem.

Ulozi su porasli za trgovce na malo jer su mnoge europske zemlje privremeno zatvorile male trgovine kako bi pokušale obuzdati pandemiju koronavirusa, potaknuvši više kupovine na mreži, gdje je Amazon glavna prisutnost.

Amazonu prijeti moguća kazna do 10 posto godišnjeg svjetskog prihoda. To bi moglo iznositi čak 28 milijardi dolara, na temelju zarade u 2019. godini. Kompanija sa sjedištem u Seattlu odbacila je optužbe, javlja AP.

Još bi moglo proći neko vrijeme prije konačne odluke jer ne postoje rokovi za okončanje slučaja antitrust prava u EU.

Vestager je dodala da je analiza miliona transakcija i proizvoda navedenih na Amazonovoj web stranici pokazala da su "vrlo detaljni podaci u stvarnom vremenu" na popisima proizvoda i transakcijama trećih strana ugrađeni u algoritme za Amazonovo maloprodajno poslovanje koji odlučuju koje će nove proizvode lansirati , njihova cijena i dobavljač.

Druga istraga EU-a proučit će kriterije koje Amazon koristi za odlučivanje koji se prodavačev proizvod odabire za "kutiju za kupnju" i za uslugu članstva u Primeu, te znači li to da dobivaju povlašteni tretman od strane logističkih i dostavnih službi tvrtke.

"Kutija za kupnju" omogućuje kupcima dodavanje predmeta izravno u svoje košarice. Sadrži proizvod jednog prodavatelja iako bi ga moglo ponuditi više trgovaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije