Zvijezda serije 'Peaky Blinders' otkrio: 'Postao sam vegan, već dugo nisam jeo meso'

0
Radiosarajevo.ba
Zvijezda serije 'Peaky Blinders' otkrio: 'Postao sam vegan, već dugo nisam jeo meso'
Foto: EPA - EFE / Cillian Murphy, dobitnik Oscara za najbolju mušku glavnu ulogu

Glumac Cillian Murphy, dobitnik Oscara i zvijezda serije Peaky Blinders, nedavno je otkrio da je postao vegan, navodeći zdravstvene i etičke razloge za svoju promjenu prehrambenih navika.

U jednom podcastu u razgovoru s Markom Moranom, Murphy je podijelio: "U posljednje vrijeme sam vegan, pa sam isprobao i vegansku prehranu." Kada je upitan o prelasku na vegansku prehranu, priznao je da mu nedostaje sir, ali da je zadovoljan raznolikošću biljne prehrane.

Unatoč tim briznama, Murphy je istaknuo da mu meso ne nedostaje, rekavši: "Ne nedostaje mi meso. Već dugo nisam jeo meso. Doživio sam jedno 'povratno ponašanje' i nije mi bilo bolje, pa sam se ponovo vratio na vegansku prehranu."

Ako imate plućnu bolest, morate obratiti pažnju na plijesan u vašem domu

Ako imate plućnu bolest, morate obratiti pažnju na plijesan u vašem domu

Kada su ga pitali da li su zdravstveni ili etički razlozi bili inspiracija za "isprobavanje veganske stvari", rekao je da su "oboje, sada", dodajući da je "to jednostavno bolje za planetu".

U podcastu je glumac također spomenuo svoje prethodne prehrambene izbore, otkrivši da je bio vegetarijanac otprilike 15 godina. Prvobitno motiviran zdravstvenim zabrinutostima, posebno strahovima vezanim uz izbijanje bolesti poput kravljeg ludila, Murphy je privremeno napustio vegetarijanstvo tokom snimanja serije Peaky Blinders. Njegova odluka bila je utjecana željom da vjerno prikaže svog lika, Tommyja Shelbyja.

U intervjuu za Mr. Porter objasnio je: "Bio sam vegetarijanac otprilike 15 godina. […] Ali to nikada nije bila moralna odluka. Više me brinulo da dobijem kravlje ludilo. Za prvu sezonu serije Peaky Blinders, bili su zabrinuti da ne izgledam kao mršav irski momak, pa mi je trener preporučio meso."

Međutim, nakon završetka Peaky Blindersa, Murphy se vratio vegetarijanskoj prehrani 2022. godine. U intervjuu za Observer, spomenuo je svoj povratak vegetarijanstvu, naglašavajući da su mu prehrambene preferencije "neprimjetne" prema njegovom mišljenju.

Govoreći o svojoj prehrani, rekao je za publikaciju: "Dugo sam bio vegetarijanac, a onda sam imao povrat i sada sam se vratio vegetarijanstvu. I moja žena isto. To je tako nezapaženo! To nije zanimljivo za čitanje."

Putovanje Cilliana Murphyja ističe i stereotipe o unosu proteina u prehrani na biljnoj osnovi. Za razliku od uobičajenog vjerovanja, dobro osmišljena veganska prehrana može pružiti obilje proteina, neophodnih za održavanje mišićne mase, piše Veganfoodandliving.

U slučaju da Murphy ponovo tumači lik Thomasa Shelbyja, što zahtijeva fizičke transformacije za ekran, biljna prehrana bogata sastojcima poput orašastih plodova, leće, slanutka, tofua i tempeha pružit će mu dovoljno proteina za izgradnju mišića.

Dodatno, istraživanja dosljedno pokazuju da unos proteina među veganima obično premašuje preporučene razine, dok kod konzumenata mesa često premašuje preporučene razine unosa, što potencijalno povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i osteoporoze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije