Zanimljiva priča iz Hollywooda: Žena za koju je vjerovao da mu je sestra, zapravo mu bila majka

1
Radiosarajevo.ba
Zanimljiva priča iz Hollywooda: Žena za koju je vjerovao da mu je sestra, zapravo mu bila majka
Foto: EPA - EFE / Jack Nicholson

Jedna od zanimljivih priča iz Hollywooda jeste priča o Jacku Nicholsonu, najbolje plaćenom glumcu svih vremena, koji je osvojio tri Oscara i 12 nominacija za najboljeg glumca.

Međunarodna je zvijezda čija je karijera počela na pozorišnoj pozornici i čiji je život vrlo neobičan.

Nicholson je odrastao je u strogoj katoličkoj porodici.

Osobe koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom u Bosanskoj Krupi biće predati Tužilaštvu BiH

Osobe koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom u Bosanskoj Krupi biće predati Tužilaštvu BiH

Žena za koju je mali Jack vjerovao da mu je sestra zapravo mu je bila majka koja ga je rodila izvan braka.

Žena koju je smatrao majkom, bila je njegova baka koja je očajnički pokušavala očuvati ugled svoje porodice. Tek je 1974. reporter časopisa Times otkrio tu porodičnu tajnu Jacku Nicholsonu kada je imao nešto više od trideset godina. Tada su njegova majka i baka već bile mrtve.

Od najranijeg djetinjstva Nicholson je bio buntovnik i razredni zabavljač koji je silno volio glumu. U srednjoj školi je glumio u školskim predstavama i sa 17 godina odselio se u Hollywood sa sestrom - zapravo majkom - koja je zarađivala za život kao plesačica zabavljačica.

Kako je bio daroviti crtač, Jack je dobio posao kao animator u studiju MGM.

No, gluma je ostala njegova istinska strast. Platom koju je zaradio crtajući plaćao je časove glume na koje je išao u slobodno vrijeme.

Godine 1958. napokon je dobio prvu ulogu u filmu The Cry Baby Killer. Tijekom karijere glumio je različite psihopate u filmovima poput Isijavanja (1980.) i Batmana (1989.), koji su ga proslavili širom svijeta. No, njegova je glumačka karijera počinjala polako. Gotovo je bio odustao. Okušao se i kao scenarist, a dobio je i sporednu ulogu u mjuziklu U jasnom danu možeš vidjeti do beskraja.

Tučnjava između režisera Dennisa Hoppera i glumca Ripa Torna rezultirala je otpuštanjem glumca, pa se Nicholson napokon uspio probiti preuzevši ulogu Ripa Torna u filmu Goli u sedlu (1969.). Tada je zvijezda rođena.

Odjednom je postalo nemoguće zamisliti Hollywood bez Jacka Nicholsona. Godine 1975. dobio je prvog Oscara za film Let iznad kukavičjeg gnijezda, a cinični osmijeh postao je njegov zaštitni znak.

Osim što je glumio, režirao je četiri filma, napisao pet scenarija i producirao pet filmova, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije