Rijedak originalni rukopis "Malog princa" ide na prodaju

0
Radiosarajevo.ba
Rijedak originalni rukopis "Malog princa" ide na prodaju
PrtScr / Mali princ

Rijetki karbon rukopis Malog princa Antoina de Saint-Exupéryja s opsežnim rukopisnim ispravkama autora uskoro će biti ponuđen na prodaju.

To je jedan od samo tri poznata primjerka i prvi je put da se rukopis ovog klasika ponudi javnosti.

Ovaj artefakt sadrži, kako se vjeruje, prvo pisano pojavljivanje poznatih rečenica: “On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux,” što se prevodi kao: “Samo se srcem može dobro vidjeti. Ono što je bitno je nevidljivo očima.”

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

U prethodnim nacrtima, Saint-Exupéry je "igrao" s ovom frazom, objašnjava Sammy Jay, viši stručnjak za literaturu u londonskom knjižaru Peter Harrington. U rukopisu "možete zapravo svjedočiti autorovom proboju kada po prvi put piše tu potpunu rečenicu."

Cijena rukopisa iznosi 1,25 miliona dolara, a bit će izložen na Abu Dhabi Art-u, godišnjoj izložbi umjetnosti koja se održava krajem novembra, prenosi Guardian.

Le Petit Prince objavljen je u SAD-u 1943. godine na francuskom i engleskom jeziku – pod naslovom "The Little Prince" – a u Francuskoj 1946. godine.

Pored religijskih tekstova, to je najprevođenija knjiga na svijetu.

Saint-Exupéry je ovo delo napisao u New Yorku dok je bio u egzilu iz okupirane Francuske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije