Ovo je lista Top deset najgledanijih filmova svih vremena

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je lista Top deset najgledanijih filmova svih vremena
Foto: PIxabay / Kino sala

Iako se svake godine snimi na hiljade filmova, samo neki od njih postaju ikone i ostavljaju neizbrisiv utisak na publiku širom svijeta.

Neki naslovi privukli su milione gledalaca i postali nezaobilazni dio internetske i popularne kulture.

IMDB napravio je listu najgledanijih filmova svih vremena, a mi izdvajamo prvih deset.

Prirodne ljepote BiH: Planinarka Aida oduševila pratioce nevjerovatnim pogledima sa Maglića

Prirodne ljepote BiH: Planinarka Aida oduševila pratioce nevjerovatnim pogledima sa Maglića

10. mjesto: Isus (The Jesus Film)

Snimljen na autentičnim biblijskim mjestima u Izraelu, ova inspirativna drama i doživjela je veliki komercijalni uspjeh. Režiser filma je John Krish, a film prepričava život Isusa Krista.

9. mjesto: Kum (The Godfather)

Rijetko koja lista filmova može proći bez ovog klasika. U filmu Kum, stariji patrijarh organizovane kriminalne dinastije predaje kontrolu nad svojim tajnim carstvom svom nevoljnom sinu.

U filmu u tandemu glume Marlon Brando i Al Pacino.

8. mjesto: Kralj lavova (The lion king)

Prvi animirani film na ovoj listi je klasik za sve generacije. Lavlji "princ" Simba i njegov otac postaju meta svog ogorčenog ujaka, koji želi da sam preuzme prijestolje.

7. mjesto: Terminator 2

Terminator 2 je američki naučno-fantastični film iz 1991. godine, nastavak Terminatora, kojeg je kao i prvijenac režirao James Cameron, dok glavnu ulogu igra Arnold Schwarzenegger.

Kiborg identičan onom koji nije uspio da ubije Saru Connor, sada mora da zaštiti njenog desetogodišnjeg sina od još naprednijeg i moćnijeg kiborga.

6. mjesto: Snjeguljica i sedam patuljaka (Snow White and the Seven Dwarfs)

Animirani film Snjeguljica i sedam patuljaka je nastao 1937. godine i još uvijek se drži na visokim pozicijama ljestvica.

Poznata bajka, izgnana u opasnu šumu od svoje zle maćehe, princeza spašava sedam patuljaka rudara koji je prihvataju u svoju kuću.

5. mjesto: Gospodar prstenova: Povratak kralja (The Lord of the Rings: The Return of the King)

Jedna od najčitanijih, ali evo i najgledanijih saga našla se i na ovoj listi. Povratak kralja (2003.) prati Gandalfa i Aragorna koji vode Svijet ljudi protiv Sauronove vojske kako bi skrenuli njegovu pažnju sa Froda i Sama dok se približavaju planini Doom sa Jednim Prstenom.

4. mjesto: Ratovi zvijezda IV: Nova nada (Star Wars: Episode IV: A New Hope)

Baš kao i za Terminatora, nijedna lista uspješnih filmova ne može proći bez Star Wars. Četvrti dio iz 1977. prati Luka Skywalkera koji udružuje snage sa Jedi vitezom, samouvjerenim pilotom, Vukijem i dva droida kako bi spasio galaksiju od carske borbene stanice koja uništava svjetove, dok istovremeno pokušava da spasi princezu Leiu od misterioznog Darth Wadera.

3. mjesto: Čarobnjak iz Oza (The Wizard of Oz)

Na trećem mjestu se nalazi film iz 1939. godine, kultni klasik u kojem mlada Dorothy Gale i njen pas Toto odnose tornado sa njihove farme u Kansasu u čarobnu Zemlju Oz, gdje kreću u potragu sa tri nova prijatelja kako bi vidjeli Čarobnjaka, koji može da ih vrati kući i ispuni želje ostalih.

2. mjesto: E.T.

Jedan od omiljenih filmova svih vremena je definitivno E.T, emotivna priča koja je namijenjena za cijelu porodicu.
U filmu uzrujani dječak skuplja hrabrosti da pomogne vanzemaljcu koji je prijateljski nastrojen da pobjegne sa Zemlje i vrati se na svoju domaću planetu.

Film je izašao 1982. godine.

1. mjesto: Titanik (Titanic)

Film Titanic iz 1997. godine, reditelja Jamesa Camerona, postao je najgledaniji film svih vremena zahvaljujući svojoj snažnoj priči i spektakularnoj produkciji.

U središtu radnje nalazi se sedamnaestogodišnja aristokratkinja koja se zaljubljuje u dobrog, ali siromašnog umjetnika na luksuznom, nesrećnom brodu Titanic.

Njihova romantična priča, smještena u dramatične okolnosti potonuća broda, dirnula je srca miliona gledalaca širom svijeta.

Titanic ne samo da je oborio rekorde gledanosti, već je i osvojio brojne nagrade, uključujući 11 Oskara, cementirajući svoje mjesto u filmskoj historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije