Večeras se održava prvo polufinale: Šta očekivati na ovogodišnjem Eurosongu?

0
Radiosarajevo.ba
Večeras se održava prvo polufinale: Šta očekivati na ovogodišnjem Eurosongu?
Foto: Društvene mreže / Let 3 predstavlju Hrvatsku

Na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga, večeras nastupaju i Hrvatska i Srbija. Ove godine se u Liverpoolu takmiči se 37 zemalja, a glavni favorit za sada je Švedska.
 
Ukrajinska grupa Kalush Orchestra pobijedila je prošle godine s pjesmom "Stefania". U skladu s tim je ovogodišnje natjecanje trebalo biti održano u Ukrajini, ali zbog rata je premješteno u Veliku Britaniju, u Liverpool. Ta je zemlja s pjevačem Samom Ryderom prošle godine osvojila drugo mjesto.

Britanski kralj Charles, koji je priznao da voli gledati Eurosong, i njegova supruga Camilla u aprilu su simbolično upalili svjetlo u M&S Bank Areni u Liverpoolu i time otvorili početak priprema za takmičenje. Ovogodišnji moto "United By Music" ("Ujedinjeni muzikom") sadrži boje Ukrajine i Velike Britanije.

Astronomske cijene smještaja i ulaznica

Liverpool je već ušao u historiju svjetske muzike: iz tog grada na sjeverozapadu Velike Britanije potiču legendarni Beatlesi.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

To mjesto u historiji očito ima i svoju cijenu: smještaj i ulaznice su naglo poskupili nakon što je postalo poznato da će Liverpool biti grad-domaćin ovogodišnjeg Eurosonga.

Evo gdje možete pratiti prvo polufinale Eurosonga

Evo gdje možete pratiti prvo polufinale Eurosonga

Tako za jedno noćenje u sedmici održavanja takmičenja treba izdvojiti i više od 4000 maraka. Zato mnogi fanovi, koji inače ne propuštaju nijedan Eurosong uživo, pa su spremni i platiti to zadovoljstvo, ove godine ipak ostaju kod kuće. Jedna predstavnica kladionice BonusCodeBets za list Liverpool Echo je izjavila: "Mi uvijek vidimo rast cijena noćenja kod velikih manifestacija, ali ove eurovizijske cijene su besprimjerne. Naravno, to pokazuje i koliko je Eurosong popularan i koliko su vjerni njegovi obožavatelji iz cijelog svijeta."

Ni cijene ulaznica nisu baš jeftine. Različite probe može se pogledati već za 70 maraka, ali za finale u subotu 13. maja treba izdvojiti i do 870 maraka. Ali čak i ako neko odluči platiti taj iznos, nema šanse jer je dvorana već kompletno rasprodana. Ukoliko neko želi posebni doživljaj na finalnoj večeri, rezervirao je mjesto u VIP-loži. Za 8.500 maraka po osobi, uz odličan pogled na pozornicu, nude se i šampanjac i bife.

Potvrđeno je: TikTok je službeni partner Eurosonga

Potvrđeno je: TikTok je službeni partner Eurosonga

Povoljne ulaznice za ukrajinske izbjeglice

Te cijene ulaznica ne vrijede za ukrajinske izbjeglice. Oni mogu kupiti kartu za 40 maraka.  Britansko Ministarstvo kulture, medija i sporta je za njih nabavilo 3.000 ulaznica. To znači da je, kaže britanska ministrica kulture Lucy Frazer, "hiljade ulaznica ponuđeno ratnim izbjeglicama kako bi mogli sudjelovati u manifestaciji koja odaje počast njihovoj domovini, njihovoj kulturi i njihovoj muzici".

Gradonačelnica Liverpoola Joanne Anderson izrazila je veliko zadovoljstvo time što će izbjeglice iz Ukrajine moći u maju doći u njezin grad: "Na kraju krajeva, to je njihov Eurosong."

Hrvatska, Srbija i Slovenija, najprije polufinale

Na ovom 67. izdanju Eurosonga sudjeluje 37 zemalja – tri manje nego prošle godine. Iz naše regije se osim Hrvatske, takmiče se još i Srbija i Slovenija.

Pobjednica Eurosonga: Evo kako danas izgleda Conchita Wurst

Pobjednica Eurosonga: Evo kako danas izgleda Conchita Wurst

Hrvatska grupa Let3 s pjesmom "Mama ŠĆ!" najprije treba proći polufinale, koje se održava večeras 9. maja. Iste večeri nastupa i Srbija za koju Luke Black pjeva "Samo mi se spava". Slovence ipak u drugom polufinalu predstavlja Joker Out s pjesmom "Carpe Diem".

Sve tri zemlje su trenutno na kladionicama negdje u sredini. Hrvatska je 16., Srbija 17., a Slovenija 18. Puno bolje ne kotira ni njemački predstavnik, metalci iz grupe Lord Of The Lost. Oni su s pjesmom "Blood & Glitter" trenutno za jedno mjesto bolji od Hrvatske.

Nijemci u finale ulaze direktno, kao i Velika Britanija, Francuska, Italija i Španija. Te zemlje ne moraju prolaziti kvalifikacije jer se redovno brinu za najveći broj gledaoca i najviše uplaćuju u blagajnu Eurosonga. Za finale se direktno plasirala i prošlogodišnja pobjednica Ukrajina.

Favorit je Švedska

Glavni favorit na kladionicama ove godine je Švedska, koju po drugi put zastupa Loreen. Ona je već pobijedila na Eurosongu 2012., a ove godine se natječe s pjesmom "Tattoo".

I Finska ima dobre šanse. Käärijä nastupa s miksom metala, techno- i synth-popa i kaže da njegova pjesma "Cha Cha Cha" odaje počast njemačkom bendu Rammstein.

Među favoritima na kladionicama su i ukrajinski duo Tvorchi s pjesmom "Heart Of Steel" i francuska pjevačica La Zarra s pjesmom "Evidemment" prenosi Deutche Welle.

[poll]https://radiosarajevo.ba/anketa/401[/poll]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije