Večeras dodjela: Sve što do sada znamo o Oskaru 2022

0
Radiosarajevo.ba
Večeras dodjela: Sve što do sada znamo o Oskaru 2022
FOTO: EPA / Ilustracija

Prva dodjela Oskara iz doba pandemije, održana u aprilu prošle godine, pružila je uzbudljivu vožnju emocijama.

Tokom tri društveno distancirana sata, vidjeli smo Chloé Zhao kako je osvojila nagradu za najbolju režiju, Frances McDormand kako zavija na mjesec, Yuh-Jung Youn flertuje s Bredom Pittom i odsutnog Anthonyja Hopkinsa koji je proglašen za najboljeg glumca nad neprikosnovenim favoritom, Chadwickom Bosemanom. Dakle, šta bi nam se moglo očekivati 2022. godine? Evo svega što trebate znati uoči najveće večeri na filmu, piše Vogue.co.uk.

Prošle godine, ceremonija je održana na Union Station u centru Los Anđelesa, ali ovaj put će se vratiti u svoj dom od 2002.: Dolby Theatre u Hollywood & Highland Center.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Tačan format dodjele Oskara 2022. još uvijek nije poznat, iako je Akademija objavila da će dobitnik Emmyja Glenn Weiss režirati emisiju sedmu godinu zaredom i da će Will Packer iz Girls Trip nastupiti kao producent emisije. Akademija je 22. februara objavila da osam nagrada neće biti uručeno tokom direktnog prijenosa ceremonije 2022. godine.

„Kako bi se pružilo više vremena i prilike za zabavu i angažman publike kroz komedije, muzičke numere, pakete filmskih isječaka i filmske omane… osam nagrada će prvobitno biti dodijeljeno u Dolby Theatreu sat vremena prije početka prijenosa uživo", rekli su iz Akademije.

Predsjednik, David Rubin, u izjavi je rekao:

"Te prezentacije će zatim uređivati naši kreativni i produkcijski timovi i biće neprimetno spojeni u televizijsku emisiju uživo". U pitanju su kratki dokumentarni film, montaža, šminka i frizura, originalna muzika, produkcijski dizajn, kratki animirani film, kratki akcioni film i zvuk. Plan se pokazao kontroverznim, kako unutar Akademije tako i šire u industriji.

Ko je domaćin dodjele Oskara 2022?

Nakon tri godine ceremonija bez domaćina, emiter Oskara ABC potvrdio je 11. januara da će ceremonija 2022. imati domaćina. Objavu je dao Craig Erwich, predsjednik Hulu Originals & ABC Entertainment, koji je nastavio hvaliti Willa Packera.

“Will zaista ima svoj puls u popularnoj kulturi i zabavi,” rekao je. "Znam da ima mnogo toga u trgovini i uskoro ćemo imati više detalja."

The Hollywood Reporter je 11. februara dodao da će, prema izvorima koji poznaju televiziju, ceremonija biti „šou u tri čina s različitim voditeljem koji će voditi svaki sat, u strategiji da se namami šira publika i podijeli teret vođenja televizijski program.” Zatim, 14. februara, Variety je objavio vijest da će Amy Schumer, Regina Hall i Wanda Sykes biti domaćini dodjele Oskara 2022. U međuvremenu, Vanessa Hudgens, Brandon Maxwell i Terrence J će biti domaćini 90-minutne emisije na crvenom tepihu prije ceremonije.

Ko se predstavlja na dodjeli Oskara 2022?

Akademija je 3. marta otkrila prvih šest voditelja za Oskara 2022: Lady Gaga, Zoë Kravitz, Kevin Costner, Rosie Perez, Chris Rock i prošlogodišnju dobitnicu Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu, Yuh-Jung Youn.

Od tada je uslijedilo više imena, uključujući Daniel Kaluuya, Lily James, Jacob Elordi, Rachel Zegler, Lupitu Nyong'o, Tracee Ellis Ross, Mila Kunis, Naomi Scott, Uma Thurman, Jennifer Garner, Tiffany Haddish, Bill Murray, Elliot Page, Jake Gyllenhaal, Anthony Hopkins, te Venus i Serena Williams.

U noći Oskara gledatelji BHT1 moći će uživo pratiti dešavanja sa Red Carpeta koji počinje 30 minuta iza ponoći, te dodjelu nagrada Oskar od 2 do 5 sati. Kroz cjelovečerni prenos uživo vodit će vas Maja Miralem i Mediha Adrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije