Uvijek je bio idealan glumac za ulogu tetoviranog Meksikanca

Radiosarajevo.ba
Uvijek je bio idealan glumac za ulogu tetoviranog Meksikanca
Foto: Coachmag / Dani Trejo danas ima 74 godine

Njegovo lice svi dobro znamo, lijepo je znao da nas isprepada igrajući uloge opasnih negativaca u holivudskim filmovima, a poslije smo ga malo bolje upoznali i shvatili da je u stvari gotivan lik, kuha, bori se za prava životinja... Međutim, njegova prošlost otkriva da je i privatno poprilično opasan.

Dani Trejo danas ima 74 godine i kaže da nikad nije očekivao da će doživjeti tako duboku starost.

"Nisam mislio da ću preživjeti 1960-te godine. Birao sam loše uzore. Izabrao sam ujaka koji je bio ovisnik i bavio se oružanim pljačkama. Međutim, što se mene tiče, bio je najbolji lik na svetu", priča Trejo, prenosi portal Noizz.

Sa takvim "uzorom", i sam je heroin probao s 12 godina, a ubrzo se ubacio u kriminal, zbog čega je dobar dio mladosti proveo iza rešetaka. U svojim zatvorskim danima, bio je šampion lake i teške kategorije u boksu. Prošao je sve zatvore u Californiji, a život mu je promijenio jedan događaj iz 1968. kada je tokom nereda u zatvoru bacio kamen na čuvara.

"Smjestili su me u samicu. Ja i još dva zatvorenika smo mislili da ćemo završiti u gasnoj komori. Postojala je mogućnost da ću dobiti smrtnu kaznu... Dogovorio sam se s Bogom. Tražio sam od njega da mi dopusti da umrem ponosno, a ja ću zauzvrat provesti svaki dan moleći se i truditi se da pomognem ljudima. Nisam želio da me smjeste u gasnu komoru gdje ću umrijeti zapišan, urlajući."

Trejo na kraju ipak nije kažnjen za podsticanje zatvorskih nereda, a kasnije je i pušten na slobodu. Ali, nikada nije zaboravio onaj strah i obećanje. Nedugo nakon izlaska postao je savjetnik za ovisnike od droge, što ga je dovelo i do prve uloge.

Naime, 1985. je pozvan na set filma "Runaway Train", kako bi pomogao glumcima koji su se borili sa ovisnošću. Scenarista Edward Bunker također bivši zatvorenik, prepoznao je Dannyja jer su zajedno služili kaznu u San Quentinu, a budući da je znao da se bavio i boksom, zamolio ga je da mu pomogne u nekim scenama.

Bio je to njegov ulazak u Hollywood na mala vrata, mada on tvrdi da je počeo da se bavi glumom mnogo prije nego što se pojavio pred kamerama.

"Glumačka škola bila mi je zatvor. Boravak na zatvorskom dvorištu, zatvorski neredi i pretvaranje da ste opasniji nego zapravo jeste. U zatvoru postoje dvije vrste ljudi: grabljivci i plijen. Svakog jutra morate da odlučite šta ćete biti", kaže Trejo.

Ta tehnika pomogla mu je i u kasnijoj karijeri - zbog svog prijetećeg izgleda i glasa dobijao je sve veće uloge.

"Govore mi da uvijek glumim opasne Meksikance s tetovažama. E, pa ja jesam opasni Meksikanac s tetovažama tako da je to dobra odluka. Neće angažovati Marka Whalberga da glumi opasnog Meksikanca."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije