Šta skriva britanska kraljevska porodica? Usred bolesti i skandala, Camilla se povukla s dužnosti

0
Radiosarajevo.ba
Šta skriva britanska kraljevska porodica? Usred bolesti i skandala, Camilla se povukla s dužnosti
Foto: AA / Krunisanje kralja i kraljice-supruge

Britanska kraljevska porodica trenutno prolazi kroz težak period. Tek što se saznalo da je Kate Middleton, supruga prijestolonasljednika Williama, završila na operaciji, nakon koje je nestala iz javnosti i izazvala brigu podanika, objavljena je i dijagnoza kralja Charlesa za kojeg se otkrilo da ima rak.

Ova nesretna podudarnost nije u velikoj mjeri uznemirila britansku javnost jer su sve kraljevske dužnosti, koje je Charles morao ostaviti po strani, preuzeli njegova supruga i sin, kraljica Camilla i princ William, no onda je došlo do neočekivanog preokreta koji je itekako izazvao zabrinutost.

Naime, krajem februara objavljeno je da se William mora povući iz javnosti na neko vrijeme ‘iz osobnih razloga’, a čini se da su ti razlozi jako ozbiljni budući da nije prisustvovao ni sahrani grčkog kralja Konstantina, inače svog rođaka.
 
To znači da su sve kraljevske dužnosti pale na 76-godišnju Camillu, koja je, osim što se ne odvaja od svog supruga, proteklog mjeseca samostalno odradila čak 13 kraljevskih angažmana što ju je dovelo do velike iscrpljenosti te je odlučila uzeti predah i otputovati u inostranstvo.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Ovo će podići brojna pitanja oko toga ko je ‘glavni’ u ovako presudnim vremenima dok je toliko članova kraljevske porodicai izvan pogona", istaknula je stručnjakinja za kraljevsku porodica Ingrid Seward.

Kralj Charles oglasio se nakon što mu je dijagnosticiran rak: Ovo mu je najveća utjeha

Kralj Charles oglasio se nakon što mu je dijagnosticiran rak: Ovo mu je najveća utjeha

Kraljevske dužnosti će, dok je troje aktivnih članova kraljevske porodicai izvan pogona, preuzeti prijestolonasljednik princ William koji se ipak potiho vratio na dvor i princeza Anne, sestra kralja Charlesa.

Kraljičin odmor dolazi nakon krizne sedmice u porodicai tokom kojeg su se članovi, uz kraljevu bolest, morali suočiti s brojnim teorijama zavjere koje se tiču zdravstvenog stanja princeze Kate koja nije viđena u javnosti od Božića i koja se oporavlja od operacije abdomena kojoj se podvrgnula.

Iako je to prvi put u britanskoj historiji da se toliko aktivnih članova vladajuće porodicai odjednom povuklo iz javnosti, neki stručnjaci za kraljevsku porodica smatraju da ovo nisu loše vijesti.

Ingrid Seward smatra da će Charles inzistirati da se njegova supruga makne od očiju javnosti i da je ovaj odmor ‘odlična indikacija’ da je kralju bolje.
 
"On će vidjeti da je Camilla iscrpljena nakon svega što se događalo proteklih mjeseci. Proživjela je veliku brigu oko suprugovog zdravlja, ali je također morala biti ta koja će uskočiti u zatrpan raspored kraljevskih dužnosti. Istovremeno željela je biti uz njega i Kate dok imaju zdravstvenih problema. Svakako je zaslužila malo odmora i opuštanja", zaključila je stručnjakinja, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije