Sharon Stone postala slikarica: Pokazala svoj umjetnički dar na izložbi u Los Angelesu

0
Radiosarajevo.ba
Sharon Stone postala slikarica: Pokazala svoj umjetnički dar na izložbi u Los Angelesu
Foto: Facebook / Sharon Stone

Više od trideset godina nakon "Sirovih strasti" Sharon Stone ima novu strast – slikarstvo.

Otkako je za vrijeme pandemije od prijatelja dobila set boja nekadašnja seks ikona 90-ih filmsko je platno zamijenila slikarskim, a danas provodi i do 17 sati dnevno u atelijeru koji je uredila u gostinjskoj kući u sklopu svog doma na Beverly Hillsu.

A da misli ozbiljno, pokazala je početkom godine kada je održala i svoju prvu samostalnu izložbu u Los Angelesu. Ovih dana premijerno se predstavila i na istočnoj obali u galeriji C. Parker u Greenwichu, u Connecticutu.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Govoreći o svom umjetničkom radu za CNN Stone je rekla da ona, zapravo, na slikarsko platno pokušava prikazati svijet kakvim ga vidi. "Otkako sam imala moždani udar, počela sam vidjeti šare u boji na zidu". Otkrila je da posljedice moždanog udara koji je imala 2001. i zbog kojeg je izgubila angažmane u Hollywoodu još osjeća, krvarenje u mozgu promijenilo joj je vizualnu percepciju. "Morala sam uzeti lijekove da to zaustavim, ali mislim da nikada nije stvarno nestalo, jer još uvijek posvuda vidim svu tu dodatnu boju.

Novu je izložbu naslovila "Dobrodošli u moj vrt" prema jednoj od 19 slika, koja prikazuje sablasnu zmijoliku formu omotanu oko para cvjetova. "Planeta je naš vrt", rekla je Stone o simbolici tog djela. "Mislim da mnogi ljudi ne poštuju planet, pretvarajući se da nema klimatskih promjena, da nema ekološke klimatske krize. I vjeruju ako to jednostavno ignoriraju, da će nestati.

Mađarski vojni veteran pretvorio život Sharon Stone u pakao: ‘Dobili smo sina...‘

Mađarski vojni veteran pretvorio život Sharon Stone u pakao: ‘Dobili smo sina...‘

"Slika "Jeruzalem" nadahnuta je njenom posjetu Zapadnom zidu, a diptih "Amelia" legendarnom pilotkinjom Ameliom Earhart. "Puno sam razmišljala o tome kako joj je bilo biti sama u avionu tako dugo, dan za danom, sat za satom. I o čemu je razmišljala i kamo je išla i kako su izgledali svi ti beskrajni dani i noći."

Platno "Giverny" nastalo je pak nakon posjeta vrtovima jednog od njenih uzora, Claudea Moneta, u sjevernoj Francuskoj, gdje je zamolila mladog sina čuvara lokaliteta da joj pokaže sve lokacije gdje je slavni umjetnik slikao. "Pa smo puzali kroz grmlje na rukama i koljenima. I točno je znao gdje treba doći na most i povući (biljke) u stranu. Htjela sam naslikati svoj Giverny i kako mi je izgledao." Priznala je i da kada slika da je u stanju svojevrsnog transa i da može biti "pomalo psihopata" kako bi djelo odgovaralo viziji u njezinoj glavi.

"Stvorila sam ove radove kako bih razumjela bit čiste kreativnosti koja proizlazi iz iskrene istine, kako bih se oslobodila buke, osuda i zagađenja naših društvenih sila".

Stone je od malena slikala, pod vodstvom svoje tete koja je bila umjetnica, nakratko je i studirala umjetnost na Univerzitetu Edinboro, Pennsylvania, prije nego što je odustala od studija kako bi nastavila karijeru modela i glumice.

"Ova nova izložba nudi dosad neviđenu panoramu kreativnog umijeća Sharon Stone", napominje voditeljica i vlasnica galerije Tiffany Benincasa. "Umjetnica poziva gledatelje na putovanje kroz živahne krajolike njezine mašte, koji odražavaju njen unutrašnji svijet", prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije