Rokeri prijete tužbom: Stonesi i Trump na sudu?

Radiosarajevo.ba
Rokeri prijete tužbom: Stonesi i Trump na sudu?
Foto: EPA-EFE / Rolling Stones

Predsjednik Donald Trump igra se vatrom.

Članovi Rolling Stonesa zaprijetili su mu tužbom jer koristi njihovu muziku na predizbornim skupovima, piše časopis The Rolling Stone.

Posljednji je put koristio njihov hit You Can't Always Get What You Want na skupu održanom protekle sedmice u Tulsi. Britanski rokeri žale se da Trump neprestano koristi njihovu muziku na svojim skupovima još od predsjedničke kampanje 2016., no njihova upozorenja ga dosad nisu spriječila da s time prekine.

Štaviše, na inauguraciji održanoj 2017. članovi njegova izbornog štaba puštali su njihov hit Heart of Stone. S obzirom na to da ni nakon četiri godine nisu uspjeli postići što žele, odlučili su pojačati pritisak, prenose svjetski mediji.

Članovi benda, uključujući frontmana Micka Jaggera i gitarista Keitha Richardsa, surađuju s organizacijom za izvođačka prava BMI, koja zastupa više od milion muzičkih i ostalih izvođača. Sada razmatraju mogućnost podizanja tužbe protiv Trumpa zbog kršenja sporazuma o izvođačkim pravima.

''Ovo bi mogao biti posljednji put da Trump u kampanji koristi bilo koju pjesmu koju je napisao dvojac Jagger/Richards. Ako se Donald Trump ne bude pridržavao pravila, suočit će se s tužbom'', rekli su članovi benda u subotnjoj izjavi za The Rolling Stone.

Brojni su muzičari, od porodice pokojnoga Toma Pettyja preko repera T.I.-ja do Neila Younga, napali aktualnog američkog predsjednika zbog neovlaštenog korištenja njihove muzike, nastojeći ga spriječiti da nastavi s takvom praksom, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije