Rihanna objasnila zašto ne nosi trudničku odjeću: Neću da radim šta društvo kaže

0
Radiosarajevo.ba
Rihanna objasnila zašto ne nosi trudničku odjeću: Neću da radim šta društvo kaže
Foto: Profimedia / Rihanna u trudničkoj odjeći

Kodeksi oblačenja samo su još jedna u nizu izmišljenih konzervativnih obrazaca kojima se upravlja društvom - a najčešće ženama.

Od toga koje modne komade ne smijete da nosite u zrelim godinama, preko toga koje ne smijete da nosite u kancelariji, pa sve do toga kako morate da se oblačite kao trudnica, nevjesta ili... dopišite sami.

Neprikladno je samo jedna od toliko riječi koje odražavaju naše uzane poglede na ljude, modu, ponašanje, a najčešće je usvojeno tradicionalno, po šablonu - bez mnogo upotrebe sopstvenog mozga, rekonstruisanja odakle, od koga i zbog čega potiče uvreženo mišljenje, piše portal Elle.

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Rihanna u trudničkoj odjeći - undefined

Foto: Profimedia: Rihanna u trudničkoj odjeći

Upravo ovaj fenomen aktualizovan je Rihanninim modnim izdanjima tokom trudnoće, kada se iz dana u dan nalazi na meti novinskih naslova, i to pretežno kritika. Njeno oblačenje se, u najmanju ruku, opisuje pridjevima poput neukusnog, neprimjerenog i vulgrarnog.

Jer, naravno, društvo nas uči da majke treba da izgube lični identitet i od trenutka kada ostanu u drugom stanju, budu samo i isključivo prototip ove uloge: čiste, smjerne, svete... Nikako svoje, slobodne i podjednako senzualne.

Dok čeka dolazak svog prvog djeteta sa A$AP Rockyjem, Rihanna ispisuje istoriju nevjerovatnih modnih izdanja kojima ponosno pokazuje svoj trudnički stomak.

Rihanna - undefined

Foto: EPA-EFE: Rihanna

U najnovijem intervjuu za Bustle, pjevačica je objasnila: ''Ja sam rekla - neću da kupujem odjeću za trudnice. Neću da kupujem pantalone za trudnice, farmerke, haljine, niti da radim šta god mi društvo kaže."

Umjesto toga, RiRi se odlučila da prati samo sebe i modno se izražava potpuno isto kao prije trudnoće... možda čak i još provokativnije.

Međutim, takva njena odluka nije hir, već buntovna poruka koju šalje društvu. Na pitanje kako bi definisala svoj stil u trenutnoj fazi, odgovorila je otvoreno: "Možda... buntovnim? Izazvala sam sebe da odem korak dalje i zaista se zabavim".

Nadalje, Rihana navodi da joj je cilj da ukine stereotip da trudnica ne može biti seksi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije