Prvi kraljev govor nakon 70 godina: Kralj Charles nije krio emocije

1
Radiosarajevo.ba
Prvi kraljev govor nakon 70 godina: Kralj Charles nije krio emocije
Foto: Printscreen / Kralj Charles

Kralj Charles Treći održao je svoj prvi službeni govor u britanskom Parlamentu, dok je uz njega bila i supruga kraljica Camilla.

Britanski kralj Charles Treći održao je svoj prvi službeni kraljevski govor otkako je preuzeo tron i to kako bi prije svega odao dirljivu počast svojoj voljenoj majci, pokojnoj kraljici Elizabeti Drugoj na svečanom otvaranju parlamenta.

Obraćajući se zastupnicima i kolegama u Domu lordova, govorio je o ostavštini službe i odanosti Njenog Veličanstva, dok je pored njega bila supruga kraljica Camilla. Bio je to historijski i emotivan trenutak za kralja, koji je u maju prošle godine zamijenio svoju majku dok se borila s kretanjem, a koja je preminula u septembru prošle godine.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Odajući joj počast kralj je, noseći državnu krunu, slijedio stope same kraljice, koja je toplo govorila o svom ocu kada je prvi put otvorila parlament u novembru 1952. godine.

Posljednji kraljev govor održan je 1950. godine kada je kralj George govorio usred britanske upletenosti u Korejski rat. Bio je previše bolestan da otvori parlament godinu dana kasnije i umro je u februaru 1952., dok je njegova starija kćerka Elizabeta došla na prijestolje.

Nakon što je pohvalio svoju majku, Charles je između ostalog iznio novi zakonodavni plan premijeru Rishiju Sunaki i ponudio mu godišnje licence za plinske i naftne projekte u Sjevernom moru. Ostale mjere koje je kralj najavio uključuju davanje ovlasti policiji da uđe na imanje bez naloga zbog oduzimanja ukradene robe te radnje za borbu protiv upotrebe tehnologije u kriminalu, kao što su predlošci za 3D ispis vatrenog oružja i drugo.

Charles je u njemu važnom trenutku nosio i svoju dugačku grimiznu državnu odoru te odoru admirala Kraljevske mornarice, a od Buckinghamske palače do Doma lordova u Diamond State Coachu stigao je u povorci kočija.

Camilla je po prvi put nosila slavnu državnu dijademu Georgea Četvrtog, a odlučila je ponovno obući svoju krunidbenu haljinu, koju je dizajnirao Bruce Oldfield, piše Nova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije