Andrew Tateu produžen pritvor za još 30 dana

0
Radiosarajevo.ba
Andrew Tateu produžen pritvor za još 30 dana
Foto: EPA-EFE / Andrew Tate

Rumunski sud je odobrio produženje pritvora Andrew Tateu, kontroverzom influenseru na društvenim mrežama, pod sumnjom za organizirani kriminal i trgovinu ljudima za još 30 dana.

Tate, britansko-američki državljanin poznat po mizoginim stavovima, ima 5,1 milion pratilaca na Twitteru.

Uhapšen je 29. decembra kada su vlasti upale na njegov posjed sjeverno od Bukurešta. Njegov brat Tristan i dvije Rumunke također su u pritvoru po istom slučaju. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ramona Bolla, glasnogovornica rumunske agencije za borbu protiv organiziranog kriminala DIICOT, izjavila je da je sud u Bukureštu odobrio zahtjev tužioca da braća Tate ostanu u pritvoru još 30 dana, dok će dvije žene biti u kućnom pritvoru.

To je bilo treće odobrenje za produženje od 30 dana otkako su braca Tate uhapšeni. Braća su također izgubila žalbu 1. februara na odluku suca da ih zadrži iza rešetaka dok se istraga nastavlja.

Dokument koji objašnjava tu raniju odluku navodi da je sudija uzeo u obzir opasnost koju predstavljaju okrivljeni.

Eugen Vidineac, jedan od advokata koji zastupa braću Tate, rekao je novinarima prije odluke da će se odbrana suprotstaviti još jednim produženjem.

Ko su dvije žene koje su uhapšene sa Andrewom Tateom i za šta ih sumnjiče

Ko su dvije žene koje su uhapšene sa Andrewom Tateom i za šta ih sumnjiče

Tate, koji živi u Rumuniji od 2017. godine, ranije je u više navrata banovan sa različitih društvenim mrežama zbog izražavanja mizoginih stavova i govora mržnje.

Tate je tvrdio da rumunski tužitelji nemaju dokaza i da je njegov slučaj "politički napad" osmišljen da ga se "utiša".

[tiktok]https://www.tiktok.com/@the.tiser/video/7192726755231206658?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7201081227527603718[/tiktok]

Rumunska agencija za borbu protiv organiziranog kriminala izjavila je nakon hapšenja u decembru da je identificirala šest žrtava u slučaju trgovine ljudima koje su bile izložene fizičkom nasilju i psihičkom zlostavljanju, kao i seksualnom zlostavljanju od strane članova navodne kriminalne grupe, što se na kraju ispostavilo da su dezinformacije.

U januaru su rumunjske vlasti upale na posjed brače Tate i oduzele flotu luksuznih automobila koji su Rolls-Royce, Ferrari i Porsche. Prijavili su oduzeta imovina ima vrijednosti oko 3,9 miliona dolara, prenose agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije