Prince Harry: Marihuana mi je zaista pomogla, a alkohol i kokain sam konzumirao zbog društva

0
Radiosarajevo.ba
Prince Harry: Marihuana mi je zaista pomogla, a alkohol i kokain sam konzumirao zbog društva
Foto: People / Princ Harry

Princ Harry otvoreno je govorio o rekreativnoj upotrebi ilegalnih droga tokom razgovora sa stručnjakom za toksične traume. Rasprava je nastala u 'intimnom razgovoru' o 'životu s gubitkom i osobnom iscjeljenju' između princa i dr. Gabora Mate u subotu navečer.

Mlađi sin kralja Charlesa rekao je da mu je marihuana "stvarno pomogla", ali da su kokain i alkohol bili "za društvo".

"Kokain mi nije ništa pružio, bio je više stvar druženja i sigurno mi je dao osjećaj pripadnosti. Mislim da je vjerojatno također učinio da se osjećam drukčije nego što sam se osjećao, i to je na neki način bio smisao. Marihuana je drukčija, ona mi je zapravo zaista pomogla", rekao je.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Vojvoda je govorio i o uporabi psihodelika kao što je napitak ayahuasca.

Vrijeme intervjua posebno je nezgodno za palaču, jer dolazi nekoliko dana nakon što se saznalo da kralj Charles izbacuje Harryja i njegovu suprugu Meghan Markle iz Frogmore Cottagea, njihove vile na imanju Windsor.

Stručnjak za traumu dr. Gabor Mate govorio je o načinu na koji su ljudi koristili droge kako bi se nosili s problemima u svojim životima prije nego što je Harryja upitao o razlozima njegove upotrebe droga, uključujući kokain i kanabis.

Otkriveno zašto je kralj Charles izbacio Harryja i Meghan iz rezidencije

Otkriveno zašto je kralj Charles izbacio Harryja i Meghan iz rezidencije

Princ je rekao da je i alkohol također "više društvena stvar" i požalio se na pritisak vršnjaka vezan za alkohol.

Dr. Mate, koji se u prošlosti suočavao s brojnim kontroverzama, odbacio je optužbe da mu je kanadska vlada prijetila hapšenjem zbog korištenja ayahuasce sa svojim pacijentima. U 2011. Health Canada zaprijetio je kaznenim progonom stručnjaku za traume ako ne prestane koristiti amazonsku biljku za liječenje ovisnosti. U dvije godine prije nego što je dobio upozorenje, dr. Mate je lijek primijenio na između 150 i 200 pacijenata.

Rekao je: "Ponekad se time očistiš, to je dobra stvar. Ne daje vam halucinacije - daje vam vizije... Mislim da to nije lijek za suočavanje s traumom."

Članovi kraljevske porodice Harry i Meghan izašli u noćni klub nakon burne porodične drame

Članovi kraljevske porodice Harry i Meghan izašli u noćni klub nakon burne porodične drame

Harry se saglasio, opisujući vlastita iskustva korištenja psihodelika.

Rekao je: "Bilo je to čišćenje vjetrobranskog stakla, uklanjanje životnih filtera. Donijeli su mi osjećaj opuštenosti, oslobođenja, ugode, lakoće koju sam uspio zadržati neko vrijeme. Što se mene tiče, počeo sam to raditi rekreativno i onda sam počeo shvaćati koliko je to dobro za mene. Rekao bih da je to jedan od temeljnih dijelova mog života koji me promijenio i pomogao mi da se nosim s traumama i bolovima iz prošlosti."

Princ Harry je u svojim eksplozivnim memoarima Spare priznao da je kao tinejdžer uzimao kokain, pušio travu i probao 'čarobne gljive' u kući Courtney Cox.

Harry je govorio i o smrti svoje majke Diane, princeze od Walesa, koja je poginula u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine kada je imao samo 12 godina.

Dr. Mate mu je rekao: "Čitajući knjigu, dijagnosticirao sam vam ADD... Vidim to kao normalan odgovor na normalan stres".

Rekao je da se to može "izliječiti u bilo kojoj dobi". ADD je poremećaj deficita pažnje, a predstavlja ono što inače podrazumijevamo pod ADHD-om samo što nema prisutne hiperaktivnosti.

Vojvoda, koji živi u Kaliforniji nakon što se 2020. preselio u SAD, otkrio je da ima dovoljno materijala za dvije knjige, ali se suzdržao jer misli da mu otac i brat ne bi "nikad oprostili". Još nije potvrđeno hoće li Harry biti pozvan na očevu krunidbu u maju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije