Princ George odvažan od malih nogu: Uvažit će pravilo koje njegov otac nije pratio

0
Radiosarajevo.ba
Princ George odvažan od malih nogu: Uvažit će pravilo koje njegov otac nije pratio
Foto: EPA-EFE / Princeza Charlotte i princ George u centru pažnje

Britanska kraljevska porodica tokom godina stvorila je cijeli popis pravila kojih se moraju pridržavati njeni članovi, a koji se drugim ljudima čine smiješnima ili nepotrebnima. Članovi kraljevske porodice tako se ponašaju potpuno drugačije od drugih osoba, a posebno pravilo tiče se putovanja.

Članovi porodice, odnosno prijestolonasljednici ne smiju putovati zajedno. Razlog tome jest strah od moguće prometne nezgode te vrlo loših posljedica. Pokojna kraljica Elizabeta II. često je na ovo pravilo upozoravala svog unuka, princa Williama, jer ga je on često kršio.

William je pilot te se često znao iskrasti sa svojom porodicom na neko putovanje, a kraljicu je to posebno brinulo. Ovo neobično pravilo stupa na snagu kada prijestolonasljednik napuni 12 godina, a to znači da će maleni princ George od iduće godine putovati sam, odnosno neće smjeti biti u istom prijevozu kao i njegov otac te brat i sestra i to počevši od 22. jula 2025. godine.

Austrijski mediji: "Christian Schmidt želi da obori presudu koja će ojačati građanski dio ustava"

Austrijski mediji: "Christian Schmidt želi da obori presudu koja će ojačati građanski dio ustava"

To je pravilo na snazi kako bi se zaštitio nasljedni niz za britansku krunu. Moguća avionska nesreća mogla bi ugroziti neposrednu liniju nasljeđivanja ako bi svi putovali zajedno, zbog čega im pravilo zabranjuje da to čine. Njihov otac princ William, koji je prvi u redu za britanski tron, također se počeo pridržavati istog pravila kada je on proslavio 12. rođendan.

"Do Williamove 12. godine svi su putovali zajedno - princ Charles, princeza Diana, princ William i princ Harry. Poslije toga morali smo putovati različitim avionima i jedini put kada bi kasnije putovali svi zajedno bilo je uz kraljičinu dozvolu", izjavio je Graham Laurie, bivši pilot kralja Charlesa, te je dodao: "Kada je William imao 12 godina, on bi otputovao 125-icom iz Northolta, dok bi preostala tri člana porodice išla 146-icom."

Ako bi George htio otputovati istim avionom kao i ostatak porodice, trebao bi dobiti posebnu dozvolu svog djeda Charlesa, koji je postao britanski monarh 2022. godine, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije