Prestižni Forbes objavio listu najplaćenijih muzičara i glumaca za 2022.

0
Prestižni Forbes objavio listu najplaćenijih muzičara i glumaca za 2022.
Agencije / Kanye West

Iako je godina tek počela, prestižni časopis Forbes objavio je listu najjplaćenijih glumaca i muzičara za 2022. godinu.

U decembru prošle godine, Bruce Springsteen prodao je autorska i izdavačka prava na svu svoju snimljenu muziku i napisane tekstove pjesama, uključujući 11 multiplatinastih albuma i pet zlatnih singlova, za, kako navode izvori, gotovo 500 miliona dolara.

Kupac je bio Sony Music, matična tvrtka njegove dugogodišnje izdavačke kuće Columbia Records. Ovaj je poduhvat 20-strukog dobitnika Grammyja stavio na drugo mjesto Forbesove liste najplaćenijih zabavljača 2021. godine, odmah iza redatelja 'Gospodara prstenova' Petera Jacksona, koji je zaradio 600 miliona dolara nakon što je prodao dio svoje tvrtke koja se bavi vizualnim efektima za 1,6 milijardi dolara u novembru prošle godine. Tim je ugovorom Jackson postao milijarder.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Ostali izvođači koji su stekli unosne zarade tijekom prošle godine su Bob Dylan, Paul Simon i Neil Young, koji su zajedno prikupili oko 500 miliona dolara.

Tokom posljednje dvije godine, veliki streaming servisi potrošili su oko 3,7 milijardi dolara kako bi osigurali prava na TV hitove, kao što su "Prijatelji" te "Zakon i red", što je kreatore istih dovelo na ovu listu.

U današnjem svijetu ludom za zabavnim sadržajem, svoje su mjesto pronašli i tvorci 'South Parka' Matt Stone i Trey Parker, koji su potpisali ugovor vrijedan 900 miliona dolara s Viacomom.

Na listu najplaćenijih uspjela je doći i glumica Reese Witherspoon, koja je u augustu prošle godine prodala dio svoje produkcijske tvrtke Hello Sunshine privatnoj investicijskoj tvrtki Blackstone za 900 miliona dolara.

Među top 5 našli su se i Jay-Z, Dwayne 'The Rock' Johnson i Kanye West sa svojim deveteroznamenkastim iznosima, od kojih većinu nisu zaradili repanjem, produkcijom ili glumom, već prodajom šampanjca, tekile i tenisica.

Jay Z - undefined

Foto: EPA-EFE: Jay Z

Čak je i pjevačica Taylor Swift, koja se našla na 25. mjestu sa zaradom od 52 miliona dolara, većinu svog novca zaradila ponovnim snimanjem albuma kojeg je prvi put objavila prije 10 godina.

Dvadeset i pet najplaćenijih muzičara, glumaca i reditelja tako je ukupno zaradilo 4,4 milijarde dolara prije poreza i pristojbi u 2021. godini, od kojih je velika većina to učinila bez da su stvorili išta novo. Usporedbe radi, u 2020. godini 25 najplaćenijih osoba ukupno je zaradilo više od 2,2 milijarde dolara.

Lista izgleda ovako:

Peter Jackson - 580 miliona dolara
Bruce Springsteen - 435 miliona dolara
Jay Z - 340 miliona dolara
Dwayne 'The Rock' Johnson - 270 miliona dolara
Kanye West - 235 miliona dolara
Trey Parker i Matt Stone - 210 miliona dolara
Paul Simon - 200 miliona dolara
Tyler Perry - 165 miliona dolara
Ryan Tedder - 160 miliona dolara
Bob Dylan - 130 miliona dolara
Red Hot Chili Peppers - 116 miliona dolara
Reese Witherspoon - 115 miliona dolara
Chuck Lorre - 100 miliona dolara
Sean 'Diddy' Combs - 90 miliona dolara
Dick Wolf - 86 miliona dolara
Howard Stern - 85 miliona dolara
Kevin Bright, Marta Kauffman, David Crane - 82 miliona dolara
Shonda Rhimes - 81 milion dolara
Neil Young - 80 miliona dolara
Greg Berlanti - 75 miliona dolara
Lindsey Buckingham - 73 miliona dolara
Motley Crue - 72 miliona dolara
Beach Boys - 64 miliona dolara
Blake Shelton - 55 miliona dolara
Taylor Swift - 52 miliona dolara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije