Magazin Forbes objavio: Ovo je najmoćnija žena na svijetu

1
Radiosarajevo.ba
Magazin Forbes objavio: Ovo je najmoćnija žena na svijetu
Foto: Instagram / MacKenzie Scott

Magazin Forbes objavio je listu 100 najmoćnijih žena na svijetu. Na samom vrhu prvo mjesto zauzela je MacKenzie Scott (51) bivša supruga milijardera Jeffa Bezosa (57). 

MacKenzie je iza sebe na listi ostavila poznate žene kao što su Kamala Harris, Christine Lagarde, Marry Garru i Melindu Gates.

Kada se rastala od milijardera Bezosa, Scott je obećala da će dobar dio sredstava koji je dobila brakorazvodnom parnicom podijeliti u humanitarne svrhe, piše Forbes.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

"Imam nesrazmjernu količinu novaca koju ću podijeliti, a to ću raditi sve dok sef ne bude prazan", napisala je u maju 2019. kada je i potpisala obećanje darivanja.

Bivša supruga Bezosa i majka četvero djece pokrenula je grupu za borbu protiv zlostavljanja, a u 90-ima je pomogla milijarderu pokrenuti Amazon. Do razvoda je bila u sjeni supruga, a odmah nakon počela je planirati kako će dobar dio podijeliti.

Jeff i MacKenzie Bezos - undefined

Twitter: Jeff i MacKenzie Bezos

Prema pisanju Forbesa, Scott je 'teška' 57 milijardi dolara, a čak 8.9 milijardi je do sada podijelila u više od 780 organizacija koje promiču pitanja o ravnopravnosti spolova, rasnu pravu i javno zdravstvo.

MacKenzie nema urede i osoblja koje radi za nju. Sve donacije uplaćuje uz pomoć supruga Dana te istraživača i savjetnika neprofitne konsultantske kompanije Bridgespan. Nema upravni odbor, a budući da njene donacije ne idu preko dobrotvorne fondacije nema ni zahtjeva za izvješćivanjem.

Uspoređujući Scott i Fondaciju Gates, koja ima skoro 1.800 zaposlenika i koja je 2020. godine zaradila 5.8 milijardi dolara bespovratnih sredstava, bivša supruga milijardera iste godine podijelila je sličnu svotu.

Inače, MacKenzie svoje donacije daje 'bez ograničenja' što znači da organizacije koje ih dobiju mogu koristiti onako kako smatraju prikladnim, piše Forbes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije