Preminula holivudska legenda Harry Dean Stanton

Radiosarajevo.ba
Preminula holivudska legenda Harry Dean Stanton
Jedan od najcjenjenijih karakternih glumaca Hollywooda Harry Dean Stanton, preminuo je u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu u 91. godini. Proslavio se kultnim filmom Paris, Texas i klasicima Peckinpaha, Coppole, Lyncha...

Film u kojem se u sporednoj ulozi pojavljuje Harry Dean Stanton ne može biti loš film, zaključio je davno ugledni filmski kritičar Roger Ebert.

U karijeri dugoj više od 60 godina, Stanton je postao prepoznatljivo lice koje se pojavilo u više od 200 filmova i televizijskih serija. Osim glumom, intenzivno se bavio muzikom, kao gitarist i pjevač. 

Vojni veteran iz bitke za Okinawu filmsku je karijeru počeo sredinom pedesetih u televizijskim vesternima, u društvu brojnih drugih budućih zvijezda poput Charlesa Bronsona i Clinta Eastwooda. Proboj na veliki ekran ostvario je 1967. godine sporednom ulogom u sjajnoj zatvorskoj drami Hladnoruki kažnjenik (Cool hand Luke) uz nezaboravnog Paula Newmana.

Harry Dean Stanton_EPA (3).jpg - undefined

Foto: EPA

Stantonovo lice je bilo nezaobilazno u klasicima sedamdesetih, bilo da je riječ o vesternima (Pat Garret i Billy the Kid' Sama Peckinpaha), gangsterskim filmovima (Dillinger Johna Milliusa i Kum 2 F. F. Coppolle) ili remek-djelima naučne fantastike (Alien Ridleyja Scotta i Bijeg iz New Yorka Johna Carpentera). 

O Stantonu je 2012. snimljen fascinantan dokumentarac Harry Dean Stanton: Partly fiction u kojem je pokazao svoje muzičko umijeće.

Stanton je snimao i u Hrvatskoj. Zajedno s Clintom Eastwoodom, Donaldom Sutherlandom i Tellyjem Savalasom bio je dio čuvene ratne komedije Zlato za odvažne koja se 1970. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije