Prema podacima s kladionica jednoj državi se predviđa pobjeda na Euroviziji

0
Hina
Prema podacima s kladionica jednoj državi se predviđa pobjeda na Euroviziji
Foto: Printscreen / YouTube / Kalush Orchestra / Scena iz videa

Na takmičenju za pjesmu Eurovizije, koje će biti održana iduće sedmice, navodno Ukrajina je favorit za pobjedu, dok je Rusiji zabranjeno natjecanje.

Pjesma Stefania ukrajinske folk-rap grupe Kaluš orkestra po kladionicama je najveći favorit za pobjedu na ovome natjecanju koje se ove godine održava od 10. do 14. maja u talijanskome gradu Torinu.

Organizatori su Rusiji zabranili sudjelovanje, dan nakon što je krajem februara počela invazija na Ukrajinu. Zbog stihova poput "uvijek ću naći put do svog doma, čak i ako su sve ceste uništene“, kladionice očekuju da će Ukrajina imati ogromnu podršku publike.

Saobraćajna nesreća na Alipašinom Polju: Vozilo autoškole se sudarilo s automobilom

Saobraćajna nesreća na Alipašinom Polju: Vozilo autoškole se sudarilo s automobilom

Vodeće kladionice su na stranici obožavatelja Eurovisionworld trenutno na prvo mjesto stavile Kaluš orkestar, dok su na drugome mjestu domaćini Italijani. Mahmood i Blanco pjesmom Brividi žele ponoviti prošlogodišnji uspjeh Italije, kada je Maneskin pobijedio s pjesmom Zitti e Buoni.

Važno je naglasiti da se ovi podaci mijenjaju shodno brojem glasova koji pristižu.

No s Eurovizijom, koja je mješavinom popa, ekstravagantnih odjevnih kombinacija i međunarodnih odnosa prošle godine privukla više od 180 miliona gledatelja širom Europe, sve je moguće.

"Publika je iskazala snažnu podršku Ukrajini, ali nisam siguran da će zaista pobijediti“, kazao je Dean Vuletić, povjesničar i ekspert za eurovizijske geopolitičke odnose.

"Bosna i Hrvatska 1993. nisu osvojile visoke pozicije iako su bile napadnute“, rekao je Vuletić za AFP i dodao: "Ukrajinska pjesma je kvalitetna, ali ima i mnogo drugih pjesama visoke kvalitete.“

Nije prvi put da se odjeci rata "čuju“ i na Euroviziji, koju je prvi put prikazala Europska radiodifuzna unija 1956. sa samo sedam zemalja natjecateljica.

Grčka je bojkotirala Euroviziju nakon što je Turska 1974. napala Cipar, a na pozornicu su se često prelijevale i tenzije s Balkana.

Ukrajina se 2019. povukla s Eurovizije nakon što je njen pjevač odustao u znak protesta zbog pravila protiv gostovanja u Rusiji, dok je prošle godine saveznica Moskve Bjelorusija, koja je bila na meti sankcija EU, isključena u potezu koji su nazvali politički motiviranim.

Benoit Blaszczyk, tajnik France-Eurofans, francuskog ogranka međunarodnog udruženja obožavatelja OGAE, rekao je da će Ukrajina dobiti "glasove iz simpatije", ali ne samo to, piše Hina.

Podaci na kladionicama nisu konačni, brojke su okvirne, jer se mijenjaju iz minute u minutu. 

Pjesma i video Kaluš orkestra na YouTube ima više od 4 miliona pregleda. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije