Polanski i Cosby: Imena koja su uklonjena iz Akademije za filmsku umjetnost i nauku

Radiosarajevo.ba
Polanski i Cosby: Imena koja su uklonjena iz Akademije za filmsku umjetnost i nauku
Screenshot / Bill Cosby i Roman Polansky

Polanski i Cosby su ostali bez članstva u  Akademiji za filmsku umjetnost i nauku u SAD-u. Akademija za filmsku umjetnost i nauku je izdala saopćenje u kojem navode da je Upravni odbor glasao da se imena ove dvije „osramoćene“ zvijezde uklone u skladu sa standardima organizacije.

Odbor želi da „potakne etičke standarde koji od članova Akademije traži da poštuju ljudsko dostojanstvo", navodi Guardian.

Ovo saopćenje je potaknuto nedavnim događajem kada je sud glumca Billa Cosbyja proglasio krivim za seksualno zlostavljanje. Ime mu je uklonjeno s interenet-stranice Akademije, a izgubio je i počasnu diplomu s Yalea. Cosby još uvijek čeka presudu.

Režiser Roman Polanski, koji je 2003. godine osvojio Oscara, prestižnu filmsku nagradu, bio je bjegunac otkako je pobjegao u Francusku 1978. godine, gdje je čekao na presudu za seksualno zlostavljanje maloljetnice. Iako se Polanskom oduzelo članstvo u Akademiji, on će ipak zadržati svoju nagradu. Polanski je izjavio 2017. godine da je uradio to što je uradio, izjasnio se krivim, bio u zatvoru i misli "da su ljudi već zaboravili na taj događaj".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije