Počinje suđenje Alecu Baldwinu: Evo kolika kazna zatvora prijeti hollywoodskom glumcu

0
Radiosarajevo.ba
Počinje suđenje Alecu Baldwinu: Evo kolika kazna zatvora prijeti hollywoodskom glumcu
Foto: EPA - EFE / Alec Baldwin

Suđenje poznatom hollywoodskom glumcu Alecu Baldwinu za ubistvo iz nehata počinje u utorak, 9. jula.

Baldwinu će se suditi za smtronosni pucanj na snimateljicu Halynu Hutchins 2021. tokom snimanja vesterna Rust. Hutchins je preminula kada je ispaljen pravi metak iz replike revolvera Colt 45 sa kojim je Baldwin vježbao. Na setu je ranjen i režiser Joel Souza.

Ako bude proglašen krivim, Baldwinu prijeti kazna do 18 mjeseci zatvora. Glumac se izjasnio da nije kriv i rekao da nije znao da je u pištolju bio pravi metak.

U 20 fotografija pogledajte kako je večeras bilo na Koševu i razdragane navijače na stadionu

U 20 fotografija pogledajte kako je večeras bilo na Koševu i razdragane navijače na stadionu

U utorak se bira 12 porotnika za predstavljanje dokaza. Očekuje se da će proces izbora porote trajati cijeli dan, a uvodne riječi tužilaštva i odbrane počet će u srijedu. Međutim, ako se izbor porote brzo završi, postoji mogućnost da će iznošenje iskaza biti pomjereno za utorak.

Tužioci imaju dvije mogućnosti da dokažu optužbu. Jedan se zasniva na nemarnoj upotrebi vatrenog oružja, a drugi na dokazivanju osnovane sumnje da je Baldwin potpuno zanemario bezbjednost drugih.

Alec Baldwin zatražio od sudije da odbaci optužbe protiv njega

Alec Baldwin zatražio od sudije da odbaci optužbe protiv njega

Oružarka Hannah Gutierrez Reed, koja je napunila pištolj prije nego što je glumac pucao i ubio snimatelja na setu, proglašena je krivom za ubistvo iz nehata. Suđeno joj je zato što je navodno donijela pravi Colt 45 na snimanje vesterna.

Ona je trenutno u žalbenom postupku. U vrijeme incidenta imala je 24 godine. Nakon što je osuđena, rekla je da je pokušala da da sve od sebe na snimanju uprkos tome što nije imala "dovoljno vremena, resursa i osoblja".

David Halls, koji je radio na filmovima kao što je The Matrix Reloaded, izjasnio se krivim za nesmotreno korištenje smrtonosnog oružja. Dobio je uslovnu kaznu od šest mjeseci.

Na setu je na dan snimanja bilo 12 ljudi. Na listi svjedoka su i brojni policijski i FBI istražitelji i stručnjaci za vatreno oružje koji su pregledali pištolj. Gutierrez Reed je navedena kao potencijalni svjedok na listi tužilaštva, iako su njeni advokati rekli da ne želi da se inkriminiše jer se trenutno žali na presudu.

Reditelj i scenarista Rusta, Joel Souza, koji je ranjen u pucnjavi, također je naveden kao svjedok optužbe. Kao potencijalni svjedok odbrane naveden je pomoćnik direktora Halls. Baldwin još nije imenovan kao svjedok, pa se još uvijek ne zna da li će svjedočiti.

Glumca predstavljaju Luc Nicas i Alex Spiro, diplomirani pravnici s Harvarda i partneri u newyorskoj kancelariji Quinn, Emanuel Urquhart & Sullivan, koja je jedna od najvećih svjetskih advokatskih kancelarija. Na listi klijenata advokata Spira bili su Elon Musk i Jay Z.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije