Počinioci otkrili sve o napadu na američku zvijezdu: "Platio nam je da ga pretučemo"

0
Radiosarajevo.ba
Počinioci otkrili sve o napadu na američku zvijezdu: "Platio nam je da ga pretučemo"
Foto: Twitter / Braća Osundario i Jussie Smollett

Glumac Jussie Smollett je platio braći Osundairo 3,500 dolara da lažiraju napad na njega u januaru 2019. na ulicama Chicaga kao očigledan zločin iz mržnje, u besramnom pokušaju da izmami simpatije javnosti.

Ovo su otkrila braća Abimbola i Olabinjo Osundairo, koju je Smollett platio za inscenirani napad na njega, u intervjuu emitiranom nekoliko dana nakon što je Smollett pokušao osporiti osuđujuću presudu donesenu 2021. godine.

Tokom snimanja dokuserije Jussie Smollett: Anatomy of a Hoax braća Osundairo, porijeklom Nigerijci, tvrde da se tog jutra 2019. godine, kad su se pripremali kako bi navodno pomogli glumcu Jussieju Smollettu izvesti rasistički i homofobni napad protiv njega samog, on nije pojavio na vrijeme.

Ne propustite: Baletni triptih 'Infinitas' na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

Ne propustite: Baletni triptih 'Infinitas' na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

"Potrudili smo se toči točno u 2 sata ujutro. Nismo imali telefone jer on nije htio da ih ponesemo. I tako u 2 ujutro njega nije bilo, a mi smo razmišljali: 'Do đavola, šta ćemo sad?' Nije bilo načina da ga kontaktiramo. On nije mogao kontaktirati nas. I tako smo čekali otprilike... četiri minute", započeo je priču Abimbola, dok njegov brat Olabinjo dodaje kako se vrijeme čekanja činilo kao vječnost jer je vani bilo vrlo hladno.

"Onda sam ga ugledao krajičkom oka i bilo je: 'OK, to je on. Krećemo'", rekao je Abimbola.

Braća Osundairo vratila su se u otmjeni čikaški blok prvi put nakon tog prohladnog jutra u januaru 2019. godine za potrebe snimanja dokumentarne serije od pet dijelova "Jussie Smollett: Anatomy of a Hoax" (Jussie Smollett: Anatomija prevare), koja se emitira ponedjeljkom na FOX Nation.

Abimbola i Olabinjo Osundairo
Foto: Twitter: Abimbola i Olabinjo Osundairo

U prvom podužem intervjuu nakon svjedočenja na suđenju Smollettu 2021. godine, braća su otkrila "ekskluzivne" pojedinosti o svojim navodnim ulogama u drami koja je godinama bila na naslovnicima širom svijeta. Njihova odvjetnica, Gloria V. Rodriguez, navedena je kao izvršna producentica dokuserije.

"Kad smo prešli cestu povikali smo 'Hej' kako bi privukli njegovu pažnju. Okrenuo se, pogledao nas, a onda smo počeli vikati poznate psovke koje je on htio da vičemo. Počeli smo se natezati, vrtjeti, a onda sam ga povukao na tlo. Htio je da izgleda kao da je uzvratio udarac. To mu je bilo jako važno jer je napomenuo: 'Nemoj me samo tući. Neka izgleda kao da uzvraćam udarac i svašta nešto'", ispričao je Abimbola snimateljskoj ekipi, prenosi Jutarnji.

Smollett, koji je dugo tvrdio kako je nevin, nije sudjelovao u projektu, emitiranom gotovo dvije sedmice nakon što je uložio žalbu kojom osporava svoju osudu za nedolično ponašanje iz 2021. godine i traži novo suđenje. Specijalna serija FOX Nationa govori o usponu i padu glumca koji je otvoreno priznao da je gay i glumio četiri godine u hit FOX-ovoj hit seriji Empire, koja je pratila dogodovštine krvoločnog glazbenog mogula i njegove talentirane obitelji, u vrijeme spornog incidenta. Abimbola tvrdi da Smollett nije dao konkretan motiv, već je želio biti "simbol za aktivizam". Braća tvrde da ih je Smollett proveo kroz planove i prije toga ih otpratio na mjesto napada.

Jussie Smollett na suđenju
Foto: Twitter: Jussie Smollett na suđenju

Smollett je prijavio da je napadnut dok se vraćao u svoj neboder iz restorana Subway. Rekao je da su ga napadači vrijeđali, udarili ga, polili kemijskom supstancom i objesili mu omču oko vrata. Dok se policija bavila istragom, Smollett je u emisiji Good Morning America ispričao svoju verziju sukoba dvije sedmice kasnije. Kazao je da su "bez ikakve sumnje" slike s nadzornih kamera koje je policija objavila na kojima se vide dvije osobe u tamnoj odjeći takozvani počinitelji.

Eddie Johnson, načelnik čikaške policije od 2016. do 2019. godine, priznao je u dokumentarcu da je policija imala "bolju fotografiju" osumnjičenika od one zrnaste koju su u početku podijelili, ali se bojao da će izazvati "bijes" među crnačkom i gay zajednicom u Chicagu.

Američki glumac Jussie Smollett brutalno napadnut u Chicagu

Američki glumac Jussie Smollett brutalno napadnut u Chicagu

"Sada otvoreno mogu reći da je razlog zašto im nismo dopustili objavljivanje taj što je imao... crvenu bejzbolsku kapu", objasnio je Johnson. Crvena kapa se navodno nosila da bi sugerirala povezanost s temom kampanje Donalda Trumpa Make America Great Again, što bi, po njegovu mišljenju, izazvalo dodatni bijes u gradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije