Oštri napadi na hrišćanku koja predstavlja Pakistan u borbi za titulu Miss Universe: "Teško je"

2
Radiosarajevo.ba
Oštri napadi na hrišćanku koja predstavlja Pakistan u borbi za titulu Miss Universe: "Teško je"
Foto: Facebook / Erica Robin

Oštri napadi na hrišćanku koja predstavlja Pakistan u borbi za titulu Miss Universe: ‘Sramotno‘

Erica Robin, hrišćanka iz grada Karachija, predstavljat će duboko konzervativni Pakistan na izboru ljepote Miss Universe.

Robin, prelijepa 24-godišnja djevojka izabrana je za Miss Universe Pakistana među pet finalistica na takmičenju održanom na Maldivima.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Organizirao ga je Yugen Group iz Dubaija, koji također posjeduje franšizna prava za Miss Universe Bahreina i Miss Universe Egipta. Finale Miss Universe održat će se u El Salvadoru u novembru. takmičenje za Miss Universe Pakistan primilo gotovo nevjerovatan broj prijava.

Senator Mushtaq Ahmed iz stranke Jamaat-e-Islami nazvao ga je "sramotnim", a privremeni premijer Anwar ul-Haq Kakar čak je naredio istragu. Online rasprave među pakistanskim muškarcima posebno su oštre.

Nesvakidašnji susret na ulici: "Da li će ti biti problem što sam Miss Libije?"

Nesvakidašnji susret na ulici: "Da li će ti biti problem što sam Miss Libije?"

"Sjajan je osjećaj predstavljati Pakistan. Ali ne razumijem odakle dolazi takva reakcija. Mislim da je to ideja da bih paradirala u kupaćem kostimu u prostoriji punoj muškaraca", rekla je Robin. Oni koji kritiziraju njenu nominaciju kažu da ona predstavlja zemlju koja ne želi biti predstavljena, pogotovo jer su natakmičenja ljepote rijetka u većinski muslimanskom Pakistanu. Miss Pakistan World,takmičenje za žene pakistanskog porijekla iz cijelog svijeta, vjerovatno je najpoznatije. Prvi put je održano u Torontu 2002., ali se preselilo u Lahore 2020. Međutim, u 72-godišnjoj historiji takmičenja Pakistan nikada nije nominovao predstavnicu za Miss Universe. Robin se prisjetila kako je tokom drugog izbornog kruga koji je održan preko Zooma zamoljena da navede jednu stvar koju želi učiniti za svoju zemlju.

"Odgovorila sam, željela bih promijeniti način razmišljanja da je Pakistan zaostala zemlja", istaknula je.

Ali, nastavlja, to bi moglo biti teško, obzirom na neke vrlo neprijateljske reakcije zbog njene nominacije. Unatoč tome, modeli, pisci i novinari podjednako su čestitali Robin, a novinarka Mariana Babar pohvalila je njenu "ljepotu i pamet" na X platformi. 

Beauty is the illumination of your soul #Khaadi #EricaRobin

Posted by Erica Marian Robin on Monday, April 12, 2021

"Mi smo nacija brojnih proturječja, a najviše ih potiču žene i marginalizirani. Pakistan je općenito autoritarna država i to se odražava u oštrim patrijarhalnim vrijednostima kojima smo prožeti i institucionalno i društveno. Erica Robin i stav s kojim se suočila produžetak su toga", zaključio je pisac i komentator iz Karachija Rafay Mehmood.

Čežnja za slobodnijim, tolerantnijim Pakistanom kakav je bio do 1973. nije nestala, a Robin je samo kako smatraju, jedna od onih koji pomiču granice. Maturantica srednje škole St Patrick‘s i Državnog fakulteta za trgovinu i ekonomiju nepokolebljiva je da nije učinila ništa loše.

"Ne kršim nikakav zakon predstavljajući Pakistan na globalnoj platformi. Dajem sve od sebe da ugušim sve stereotipe o tome", istaknula je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije