Napravite savršeni brownie - ovo su trikovi koji razlikuju majstore od amatera

0
Radiosarajevo.ba
Napravite savršeni brownie - ovo su trikovi koji razlikuju majstore od amatera
Foto: Pexels / Kolač s makom i kokosom

Brownie izvana mora biti nježno hrskav, a iznutra sočan i "gust". Recept je izmislio chef Hilton's Palmer Housea 1893. po zadatku da napravi slasticu koja će se – jednostavno pakirati i prenositi na druge lokacije.

Od tada, originalni recept sa skoro pola kilograma čokolade, puterom, šećerom i jajima doživio je 'xy' interpretacija i varijacija. Mnogi recepti dodaju sastojke s kojima će brownie biti stvarno kremast, poput smeđeg šećera ili mascarponea. Ali ako želite napraviti sočan i ukusan, "pravi" gusti brownie, bit će vam dovoljni sastojci iz originalnog recepta i nekoliko trikova koje morate isprobati.

Nemojte dodavati hladna jaja u tijesto. Izvadite ih ranije iz hladnjaka i ostavite da se zagriju na sobnu temperaturu prije nego što ih umijesite. Na ovaj ćete način izbjeći spužvastu teksturu brownieja.

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

Pazite da previše ne izmijeste tijesto. Što više mijesite, ući će više zraka u tijesto i ono neće biti savršeno glatko. Ako ne želite prozračni brownie, ovo je odličan savjet.

Treći trik možda će vam se činiti malo neobičan, ali radi. Na pola vremena pečenja izvadite pleh iz pećnice i čvrsto udarite njime o radnu plohu - samo jednom, ali odlučno. To će biti dovoljno da se razbiju mjehurići koji su mogli ostati u tijestu.

Ne može jednostavnije: Recept za SUPER ukusne kakao kocke za koje vam ne trebaju ni puter ni jaja

Ne može jednostavnije: Recept za SUPER ukusne kakao kocke za koje vam ne trebaju ni puter ni jaja

Za wow-efekt na kraju, još jednom lupite plehom o radnu plohu kada je brownie pečen. Dobit ćete lagano raspucalu površinu koja će izgledati tačno onako kako ju je zamislio chef Hilton's Palmer Housea, piše Punkufer.

Recept

  • 130 g maslaca
  • 150 g tamne čokolade
  • 140 g pekmeza ili džema po želji
  • 150 g šećera
  • 50 g kakaa u prahu
  • 80 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 3 jajeta
  • 100 g bilo koje nasjeckane čokolade

Priprema:

Rernu upalite na 180C i ostavite da se grije. Manju tepsiju obložite papirom za pečenje.

Na pari otopite puter i tamnu čokoladu. Dodajte džem i šećer, dobro promiješajte.

Najbolji recept za krofne: Ako ste početnik, ništa ne brinite - postoji trik

Najbolji recept za krofne: Ako ste početnik, ništa ne brinite - postoji trik

U to prosijte kakao, brašno i prašak za pecivo, sve dobro promiješajte.

Jaja posebno izmutite viljuškom, pa dodajte smjesi, opet sve dobro izmješajte, jajima će trebati oko 30 sekundi da se povežu sa smjesom, samo miješajte dok se sve ne spoji.

Izlijte u kalup i stavite peći 20 minuta, zavisno od rerne - ako je vaša 'slabija', pecite ga maksimalno 25 minuta, nikako duže kako ga ne biste presušili, piše Coolinarika.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije