Najbogatija Bosanka: Sanela Jenkins na Hvaru kupila 9 hektara zemljišta

9
Radiosarajevo.ba
Najbogatija Bosanka: Sanela Jenkins na Hvaru kupila 9 hektara zemljišta
Foto: Društvene mreže / Sanela Diana Jenkins/Instagram

Sanela Diana Jenkins žena koju nazivaju najbogatijom Bosankom, prijateljica Eltona Johna i holivudske elite, posljednje dvije godine od Hvarana kupovala je zemljište po zemljište i danas je vlasnica 90.000 kvadrata – 87.355 je provedeno u knjigama, za ostatak se čeka parcelacija, a kupuje i dalje.

Hvarani lokaciju nazivaju Stražbenica. Preduzeće, vidljivo je na portalu Fine, nema niti jednog zaposlenog, uz Sanelu Jenkins, u Upravi je i njezin sin iz prvog braka s bogatim engleskim bankarom Rogerom Jenkinsom, Innis Allan Jenkins, istražio je Jutarnji list.

Kupljene parcele na vrhunskoj su lokaciji, na potezu od Pokonjeg Dola, protežu se istočno do uvale Milna, vrlo je malo kuća, i to isključivo onih sagrađenih davno jer cijeli je potez u prostornom planu upisan isključivo za poljoprivrednu namjenu. U kupoprodajnim se dokumentima navode kao pašnjaci. Da nije, nema sumnje da bi dosad već bio premrežen turističkim sadržajima. I da bi Hvarani svoju djedovinu cijenili suhim zlatom, a ne ju prodali za osam do 30 eura po kvadratu koliko im je plaćala Sanela Jenkins. Pogled koji se pruža s ove pozicije – u neposrednoj blizini grada Hvara, a opet dovoljno odmaknuto da se izbjegne hvarska turistička mahnitost – vrijedi milijardu dolara.

UEFA | Penali na Koševu riješili putnika dalje: Sarajevo uz pomoć 21.600 navijača izbacilo Aktobe

UEFA | Penali na Koševu riješili putnika dalje: Sarajevo uz pomoć 21.600 navijača izbacilo Aktobe

Pa, šta će super bogatašici toliko poljoprivrednog zemljišta? Hoće li žena koja zime provodi u Los Angelesu ili u nekoj od svojih rezidencija po svijetu, da bi već koncem aprila došla u Hvar i boravila u najluksuznijim smještajima, otvoriti OPG, što jedino na svojim parcelama smije imati?

Jedan od advokata njene firme, Vinko Radovani, zadužen za sva pitanja vezana uz hvarske parcele i planirani pristupni put, kaže da – hoće. Ne negira da će "u skladu zakona danas-sutra tu sagraditi objekat koji zakon dopušta".

"Radit će se ono što zakon propisuje da se smije raditi" kaže Radovani za Jutarnji.

Sudeći prema tvrdnji advokata, kojeg je Sanela Jenkins ovlastila da odgovori na pitanja Jutarnjeg jer sama nije bila spremna razgovarati, članica hollywoodskog jet seta na 70 posto će vrhunske lokacije, kako nalažu propisi pri otvaranju OPG-a, saditi biljke, možda koju maslinu ili trs vinove loze.

Hvarani u to ne vjeruju. Teško im je zamisliti jetsettericu dok na surovom kršu uzgaja kamilicu ili majčinu dušicu. Kakva god ideja bila, ispriječila se zasad nepremostiva prepreka. Do svoje vrlo velike parcele nema pristupnog puta kojim bi mogla doći automobilom. A bez toga niti će saditi, niti graditi. Nekolicina tvrdoglavih Hvarana odbija i samu pomisao na širenje gradskog puta koji prolazi njihovim parcelama. Ne vjeruju u dobre namjere Sanele Jenkins, kažu.

"Otkad je prije nekoliko godina došla u Hvar, gdje danas ima u vlasništvu brojne parcele, Sanela Jenkins na najsunčanijem hrvatskom otoku provodi i pola godine. Do ove je godine boravila u hotelu Palace u samom središtu grada. Zakupila je cijeli sprat ultraskupog hotela, a kako bi joj prostor bio objedinjen, na njen su zahtjev srušeni zidovi između soba", kažu nam Hvarani. Sanela im, prvo zbog svojih luksuznih prohtjeva, nikada nije sjela.

Ove je godine zakupila dvije nove vile koje je ukrajinski milijarder sagradio tik uz more, djelomično na pomorskom dobru, u susjedstvu poznate "Bakarićeve vile". U vili ljetuju hrvatski predsjednici pa će Sanela Jenkins biti komšinica Zoranu Milanoviću koji je lani ondje s porodicom proveo dio svojeg godišnjeg odmora.

Svjetska žena: Znate li ko je djevojka iz spota 'Velika stopala'?

Svjetska žena: Znate li ko je djevojka iz spota 'Velika stopala'?

Budući da Sanela Jenkins i njena svita – svake godine u svojim hvarskim apartmanima ugošćuje neke od slavnih prijatelja – odsjedaju u unajmljenom smještaju, kupnju silnog zemljišta uz obalu Hvarani pripisuju njezinoj želji da sagradi vlastitu rezidenciju na otoku. Iako zemljište nije građevinsko, vlasnik OPG-a, što će Sanela Jenkins, prema tvrdnjama njenog advokata, i biti, sukladno zakonu ima pravo na OPG-u sagraditi prizemnicu veličine čak 400 kvadrata i 1000 kvadrata podrumskog prostora. Vjeruje da će zvijezda američkog realityja, superbogata Sanela Jenkins iskoristiti ovu zakonsku mogućnost da sagradi luksuznu vilu. No, što god odlučila, do svojih parcela ne može automobilom.

Do njih vodi jedino "magareći put" kojim su hvarski poljoprivrednici nekoć na tovarima odlazili do svoje zemlje, danas se njime koriste rijetki stanovnici tog dijela grada Hvara, a prolazi i parcelama Sanele Jenkins. Međutim, ovaj put, stoljećima u neotuđivom vlasništvu Grada Hvara, onima rijetkima koji tu imaju kuće takav ne smeta. Štaviše, ne pada im na pamet dopustiti njegovo proširenje kako bi Sanela Jenkins mogla automobilom do svoje zemlje. "Neka ide tovarom", kažu ljutito.

Svi oni, kao i turisti koji tuda prolaze do jedne od rajskih uvala na Hvaru, Mekićevice, parkiraju automobile u Pokonjem dolu i dalje idu pješice. Prije nego što su prodali zemljišta Saneli Jenkins, Hvarani od kojih ih je kupila, potpisali su i predali Gradu peticiju kojom traže da im se riješi prilazna cesta, koju nikad prije nisu tražili.

Zato sad oponenti Sanele Jenkins vjeruju da su to "odigrali njoj u korist". "Ništa joj ne vjerujemo. Na gradskom je putu, na dijelu koji prolazi kroz njezine parcele, već dala srušiti stoljetne zaštitne česmine, sve su tu i ostavili pa je nekoliko puta planulo, a ona je vatrogascima onda donirala 20.000 eura za kupovinu opreme. Požare bi zataškali da dojave nisu išle preko splitske centrale pa su morali izaći na teren, a gasili su i susjedi. Vjerujemo da je namjera tu napraviti protupožarni put koji će njoj biti cesta – skeptičan je jedan Hvaranin. Ne želi se predstaviti, kao ni drugi s kojima smo razgovarali jer se boje tužbi u kojima vrlo bogatoj ženi ne mogu parirati.

Naime, Sanela Jenkins već je tužila hvarskog dizajnera Tonija Rica, o čemu je on pisao na svom Facebook profilu, ali za novine nije želio govoriti jer je jedan sudski postupak još u toku. Sanela Jenkins tužila ga je zbog povrede ugleda i časti. Između ostaloga, objavio j tekst o tome da "investitori, a takvih je dosta, kupuju zapušteno poljoprivredno zemljište, zatim ga uz pomoć lokalnih političara nastoje ugurati u prostorne planove".

Objavio je i link na tekst Telegrama iz 2022. godine o bračkoj vili za koju je već iz nacrta OPG-a vidljivo da "primarna svrha zgrade nikako nije poljoprivredna, već izgradnja vile". Slučaj je gotovo pa prekopiran ovome hvarskom – i na Braču je vlasnik planirao graditi na prostoru zaštitne šume, na što je Rico upozorio.

"Nakon što je kupila teren na predjelu Stražbenica, koji spada pod zaštitnu šumu, Sanela Jenkins je posjekla sve autohtone vrste, ostavila posječeno na terenu, kao i nepotrošene kante ulja, kako bi izazvala požar. Vatrogasci su rekli da to nije u njihovoj nadležnosti, iako postoji velika opasnost od požara. Grad nije prijavio kako je obećao. Kako se preko svega paso kad zavunjaju šoldi," napisao je.

Nakon nekoliko sličnih navoda objavio je da je policijskoj stanici Hvar prijavio kazneno djelo prijetnje. "Innis Jenkins, sin Sanele Diane Jenkins, došao mi je u kuću prijetiti jer sam javno iznio sve što se dešava na predjelu Stražbenica, a njima ne ide u prilog."

Svi su Sanelini silni kvadrati kupljeni u roku od nekoliko mjeseci, a djeca i rođaci nekih prodavatelja danas rade za nju. Advokat Radovani na budućem OPG-u najavljuju gradnju "poljoprivrednog objekta kakav je na OPG-u zakonit".

"Gospođina je namjera otvoriti OPG i sagraditi pripadajuću gospodarsku zgradu, prizemnicu od 400 kvadrata s podrumom od 1000 kvadrata, kako to dopušta zakon, pod uvjetom da mikrolokacija dopušta uvjet takve gradnje. Na OPG-u mora biti trajni nasad, što primjerice ovdje može biti vinova loza ili bilje. Vjerujem da u ovom trenutku ne zna što jer prioritet je rješavanje pristupnog puta. Kad je kupovala zemljište, nije znala da ga nema.

"Da, ima put, ali želite li nasade, treba vam put koji će biti dovoljno širok da do njih dođete vozilom", kaže advokat Radovani koji se u nekretninski biznis Sanele Jenkins uključio upravo kad se tražilo rješenje za pristupnu cestu. Čini se da je nova zemljoposjednica, nakon žestokog otpora nekih vlasnika parcela, pronašla novu trasu. Imamo novu ideju rute koja bi išla od državne ceste."

S nje se već kilometar udaljenosti od grada odvaja nerazvrstana cesta koja jednim dijelom ide u pravcu kupljenog zemljišta, a od jedne tačke treba se dogovoriti s vlasnicima zemljišta koji su velikom većinom saglasni sa idejom da se napravi put dovoljno širok za prolaz automobila. One koji nisu suglasni treba uvjeriti, ukazati im na potrebu takvog puta. Gospođa Sanela cijeli je zahvat spremna sama financirati", kaže Radovani i dodaje da su zemljišta kupljena od građana Hvara i ne zna "ko bi tu trebao biti ljut'.

Ono što je vrlo čudno je da nije zatražena dozvola izmjene prostornog plana i da se ne zna koliko je zemljišta kupila njena firma i da je taj prostor više od 15 godina određen za poljoprivredna gospodarstva.

"Bilo kakve građevinske aktivnosti na tom području definirane su odredbama Zakona o gradnji koje se odnose na izgradnju na poljoprivrednim gospodarstvima", naveli su.

O njenim investicijama kažu bruji cijeli Hvar – Saneli Jenkins otvoren je put za gradnju objekta, a može zatražiti i gradnju ceste na zemljištima koja su joj Hvarani, jer oni sami nisu mogli mehanizacijom do njih, prodali i po osam eura za kvadrat, piše Jutarnji list.

Ko je Sanela Jankins

Sanela Dijana Ćatić, kako se tada zvala, s roditeljima je iz ratom okupiranog Sarajevu izbjegla u Ujedinjeno Kraljevstvo. U biografiji piše da je kao londonska studentica ekonomije i informatike u dvorani za vježbanje upoznala imućnog, 14 godina starijeg Rogera Jenkinsa, udala se za njega i razvela 2011. godine. Iz desetogodišnjeg je braka izašla bogatija za 150 milijuna funti i našla se među 500 najbogatijih u Velikoj Britaniji. Kao razlog razvoda, koji joj je donio bogatstvo, navela je svoju ” želju za vlastitim identitetom, bez muža milijunaša”.

Roger Jenkins je, pak, za engleske tabloide, tokom finalizacije brakorazvodne parnice izjavio:

"Hoće li uzeti polovicu mog novca? Naravno. Bez nje ne bih imao sve što imam. Volim Dianu i divim joj se kao majci, poslovnoj ženi i nekome ko je bio briljantna supruga."

Par ima dvoje djece, kćer Eneyu i sina Innisa. S današnjim je zaručnikom, 15 godina mlađim Asherom Monroeom, Sanela Jenkins dobila još dvoje djece, kćeri Eliyanah i Elodie Mae Book. O rođenju posljednje kćeri u 51. godini izvijestii su, osim hrvatskih, i svi vodeći svjetski tabloidi. Jer, Sanela Jenkins u međuvremenu se proslavila u reality showu “The Real Housewives of Beverly Hills”. I prvu je kćer s Monroeom dobila u kasnijoj dobi, bilo joj je 46.

Sudjelovanje u megapopularnom serijalu uvelo je Sarajku u svijet hollywoodskog glamura. Na listi njezinih prijatelja, uz Eltona Johna, spominju se George Clooney, bivši supermodel Cindy Crawford, Kid Rock, Lisa Rina, koja se također proslavila zahvaljujući showu o bogatim dokonim kućanicama s Beverly Hillsa, bivši Madonnin muž redatelj Guy Richie

Kad domaći mediji, pak, kad pišu o Saneli Jenkins, u prvoj rečenici je predstavljaju kao filantropkinju. Osnovala je zakladu u spomen na svog u ratu poginulog Irnisa, tada starog 21 godinu, u korist Univerziteta Sarajevo. Dobitnica je raznih nagrada, na kalifornijskom je sveučilištu pokrenula projekt za zaštitu ljudskih prava, osnovala kliniku za žrtve masovnog silovanja u Kongu, s još jednim je bivšim Madonninim mužem, Seanom Pennom, pokrenula organizaciju za pružanje medicinske pomoći raseljenim Haićanima.

Njihovu je sudbinu usporedila s izbjegličkim sudbinama iz BiH. U široj je javnosti najzvučnije odjeknula nagrada koju joj je dodijelila zaklada njezina prijatelja Eltona Johna, Elton John AIDS Foundation. Obje mlađe kćeri Sanele Jenkins u svom će fotoalbumu imati fotografiju dok ih britanska pop-zvijezda drži u naručju.

Kad se udala za bankara, Sanelu Jenkins je mučilo “što su je bogate Britanke uvijek gledale kao neku naručenu mladu iz istočne Europe”. – Nažalost, shvatila sam, družeći se sa ‘social girls‘, ako imaš veliki dijamantni prsten, razgovarat će s tobom, tako da sam nabavila dijamantni prsten. Kupio mi ga je moj dragi suprug kojeg je povrijedilo to kako su me gledali s visine – požalila se i pohvalila.

Sanelu Jenkins stigla je tragedija kad je pobacila dijete, o čemu je govorila ostalim “kućanicama” u reality showu. Dok ona i zaručnik, muzičar, brinu o dvoje male djece, Sanelina djeca iz prvog braka vode luksuzni život. Kći Eneya često na Instagramu objavljuje fotografije s putovanja po egzotičnim lokacijama, a sin Innis upustio se u biznis – ususret ovogodišnjoj sezoni na glavnoj je hvarskoj pjaci otvorio caffe bar koji se promovira kao mjesto “s najboljom kafom u gradu”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije