Pjevao je nezaboravni hit i bio zvijezda Jugoslavije: Nisu mu bili dorasli ni Stublić ni Bajaga

1
Radiosarajevo.ba
Pjevao je nezaboravni hit i bio zvijezda Jugoslavije: Nisu mu bili dorasli ni Stublić ni Bajaga
Foto: Screenshot / Youtube / Aleksandar Saša Zurovac

Mnogi se i dalje sjećaju ovog kultnog filma iz nekadašnje Jugoslavije iako su od njegovog premijernog prikazivanja prošle 43 godine.

Reditelj Emir Kusturica stoji iza dramskog filma Sjećaš li se Dolly Bell?, koji je između ostaloga trebao biti nominiran za najbolji strani film na 54. dodjeli Oscara.

Iako film na kraju nije dobio nominaciju, osvojio je brojne druge nagrade. Osim Slavka Štimca i Ljiljane Blagojević, posebno je zapamćen i Aleksandar Saša Zurovac, koji je u filmu igrao lik Klikera, mladića plave kose. Njegova izvedba legendarne pjesme Na morskome plavom žalu ostavila je snažan utisak na sve koji su je čuli.

Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

Poslije njega su je pjevali mnogi – Jura Stublić, Bajaga, Riblja čorba, Kraljevi ulice, ali niko ni blizu kao on.

Aleksandar Saša Zurovac rođen je 1948. u Mostaru, a s tri godine se s porodicom preselio u Sarajevo. Reditelj Tomo Janjić ga je 1966. godine angažirao na svom filmu Glineni golub. U jednom intervjuu se prisjetio svoje saradnje s Kusturicom.

"Kusturica me je vidio u filmu 'Glineni golub' i pozvao na razgovor. Bio je zadovoljan pa sam odmah dobio knjigu snimanja. Prije svakog kadra, Kusta je glumcima davao upute, ali meni to nije trebalo.

Marljivo sam učio kod kuće pa sam svoju ulogu već znao napamet. Ništa meni nije trebalo dvaput reći. Bio sam inteligentan, odmalena dobar glumac, ali je Kusta u meni razotkrio taj dar", naveo je Zurovac.

Zurovac je prije smrti boravio u Ustanovi za zbrinjavanje Ernest Grin u Nahorevu. Tu je 2016. preminuo od posljedica moždanog udara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije