Meghan Markle otpustila advokata jer zastupa i Johnnyja Deppa

Radiosarajevo.ba
Meghan Markle otpustila advokata jer zastupa i Johnnyja Deppa
Foto: Instagram / Meghan Markle

Glavna rasprava u sudskom procesu Meghan Markle protiv Associated Newspapers Limited (ANL) zakazana je za 11. januara 2021. godine, odlučeno je danas na Visokom sudu u Londonu. Datum se, doduše, može promijeniti u sljedećim mjesecima, ovisno o pandemiji i drugim faktorima.

Rasprava bi trebala trajati sedam do deset dana, a na njoj će u korist vojvotkinje od Sussexa, prema predočenoj dokumentaciji svjedočiti četiri svjedoka, u korist ANL-a tri.

Pritom, Meghanin advokatski tim ima novog šefa. Naime, britanski mediji objavili su neposredno prije rasprava da je Markle otpustila Davida Sherbornea koji ju je do sada zastupao u tužbi koju protiv ANL-a, tj. novina Mail on Sunday i portala MailOnline. Od sada njen pravni tim predvodi Justin Rushbrooke, poznat po zastupanju Naomi CampbellSir Cliffa Richarda J.K. Rowling.

Meghan, inače, tuži ANL zbog pet članaka, dva izišla u listu Mail on Sunday i tri na portalu MailOnline, u februaru prošle godine, u kojima su objavljeni dijelovi rukom pisanog pisma koje je poslala ocu u augustu 2018. godine. Ton tekstova može se zaključiti već iz naslova: "Otkrivamo: Pismo pokazuje pravu tragediju Meghanina razlaza s ocem kada kaže da "joj je slomio srce u million komadića". Vojvotkinja traži odštetu od ANL za navodnu zloupotrebu privatnih informacija, povredu vlasničkih prava i kršenje zakona o zaštiti privatnosti. ANL negira sve tvrdnje, posebno onu da je pismo bilo "uređeno tako da se mijenja njegovo značenje" i najavljuje žestoku borbu do kraja.

Nagađa se da je vojvotkinja od Sussexa otpustila Sherbornea (koji je bio advokat i princeze Diane) iz dva razloga: pod njegovim je vodstvom izgubila prvu rundu procesa u maju, kada je sud odredio da mora platiti 67,888 funti sudskih troškova ANL-u. Njen advokatski tim tada nije uspio dokazati da su se novine ponijele nečasno namjerno "zakuhavajući" probleme između Meghan i njenog oca, pa su te tvrdnje izbačene iz optužnice a Meghan dobila golemi račun.

Drugi razlog, kako piše The Times je činjenica da Sherborne zastupa Johnnyja Deppa u procesu protiv The Suna i tu je jako angažiran. Izvori bliski vojvotkinji demantirali su napise da je solidarnost bivše glumice Meghan s Amber Heard, Deppovom bivšom suprugom koja je glumca tužila zbog porodičnog nasilja, doprinijelo prekidu saradnje s Sherborneom.

Pod Rushbrookeovim vodstvom njen je advokatski tim već izvojevao malu pobjedu nakon što je sud prošlog mjeseca odlučio da identitet pet žena, njenih prijateljica koje su dale intervju u korist Meghan za američki magazin People, ostane skriven.

Sudac je rekao da se imena tih osoba "barem zasad" ne smiju objavljivati.

Sada je sasvim sigurno da će i Meghan sjesti na klupu za svjedoke. Naime, advokati ANL-a u priču su uveli i knjigu "Finding Freedom" Omida Scobieja i Carolyn Durand, koja govori o njenom i Harryjevom odlasku iz kraljevske porodice. Tvrde da je vojvodski par sarađivao s autorima knjige te da je Meghan znala da će dio pisma ocu koje je okosnica njenog slučaja protiv ANL-a, biti objavljen u toj knjizi. Žele na tu temu čuti nju, ali i Omida Scobieja.

Suđenje bi moglo koštati više od tri miliona funti. Pravni tim vojvotkinje od Sussexa procjenjuje svoje troškove na oko 1,8 miliona funti, dok bi Mail on Sunday mogao potrošiti oko 1,23 miliona funti prije no što suci kažu ko je u pravu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije