Marina Abramović otkrila da svaki dan jede isti ručak: "Ne idem nikamo dok ne napunim 103 godine"

0
Radiosarajevo.ba
Marina Abramović otkrila da svaki dan jede isti ručak: "Ne idem nikamo dok ne napunim 103 godine"
Foto: EPA / Marina Abramović

U razgovoru za The New York Times kraljica performansa Marina Abramović otkrila je da planira živjeti preko stotinu godina i kako to namjerava postići.

"Ne idem nikamo dok ne napunim 103 godine", rekla je umjetnica kojoj je 77 godina.

"U američkoj kulturi, kad si star, to je kao da si prljav, kao da nešto nije u redu s tobom. U balkanskoj kulturi, biti star zapravo je super."

Građani i aktivisti u misiji spašavanja Une: Podržao ih i Darko Rundek održavši besplatan koncert

Građani i aktivisti u misiji spašavanja Une: Podržao ih i Darko Rundek održavši besplatan koncert

Rekla je i da joj je velika želja konačno u svom životu vidjeti vanzemaljce, da je znatiželjna poput djeteta od pet godina.

"Prije nekoliko godina pitala sam Richarda Bransona može li mi dati kartu u jednom smjeru da odem gore i da se ne vratim. Želim vidjeti što stoji iza svega ovoga. Želim vidjeti crne rupe. Ko je napravio svemir?".

Umjetnica, feministkinja, kosmopolita: Znate li ko je Selma Selman?

Umjetnica, feministkinja, kosmopolita: Znate li ko je Selma Selman?

Našalila se i na vlastiti račun, opisavši kako ona misli da će izgledati sa 120 godina: "Nos će mi biti jako velik, a brada slijepljena i imat ću bujnu kosu".

A kako bi ostala zdrava i živjela dugo drži se kako, je rekla, strogog režima prehrane.

"Svaki dan jedem brancina, ribu na žaru, s povrćem kuhanim na pari. Ništa više. Ne večeram. Doručkujem lagano, a onda jedem oko 2 sata. Kad ostariš, ne moraš toliko jesti jer ne trčiš okolo kao lud".

Marina smatra i da nam treba više dobrih vijesti.

"Vijesti su uvijek loše - svako jutro, jedan horor za drugim. Zašto su ljudi povijesno stalno u ratu? Zašto imamo nasilje? Kako je moguće da nikada nismo naučili lekcije? Kako je moguće da nikada nismo naučili jednostavne stvari oprostiti jedni drugima? Mislim da nam trebaju dobre vijesti. U Drugom svjetskom ratu, kada su svi slikali ratne grozote, Matisse je četiri godine rata slikao samo cvijeće. To je ono što nam treba".

Priznala je da nemam nikakav kontakt ni s kim iz svoje generacije. "Tako su dosadni i depresivni. Oni su polumrtvi, uvijek se žale, uvijek su bolesni".

Zanima je i misticizam — poput kristala i numerologije. Dobila je, otkrila je, nekoliko oklada s prijateljima 2016. nakon što je njezin "čitač hosroskopa" predvidio da će Donald Trump pobijediti na izborima. Rekao je da će izgubiti 2024, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije