Najljepša žena na svijetu: Krasila 1.000 naslovnica, "teška" 55 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Najljepša žena na svijetu: Krasila 1.000 naslovnica, "teška" 55 miliona dolara
Foto: EPA-EFA / Claudia Schiffer

Njemačka ljepotica Claudia Schiffer jedna je od najuspješnijih manekenki svih vremena, a proslavila se 90-ih godina te si je vrlo brzo osigurala status supermodela. Krasila je naslovnice više od 1.000 časopisa, a ova slavna dama danas slavi okrugli 50. rođendan.

Rođena je u malom njemačkom gradiću kraj Duisburga, a dok je bila u školi, htjela je postati advokatica i raditi u firmi svoga oca.

Sudbina je pak imala drugačije planove, kada je Claudia imala 17 godina, uočio ju je lovac na talente u jednom klubu u Düsseldorfu. Nakon završetka srednje škole otputovala je u Pariz na prvo fotografiranje, odmah se pojavila na naslovnici časopisa Elle, a ostalo je historija.

Priznati dizajner Karl Lagerfeld odabrao ju je kao zaštitno lice Chanela, a nešto kasnije pojavila se i u Playboyu. Krasila je i slavnu naslovnicu Voguea 1999. godine, kada je proglašena i jednom od najljepših žena na svijetu. Tokom svoje bogate karijere nosila je revije uglednih brendova poput Versacea, Louisa Vuittona, Christiana Diora, Fendija i brojnih drugih, a okušala se i u glumi, piše dnevnik.hr.

Na filmskom je platnu debitirala 1994. godine u dječjem filmu "Richie Rich", a pojavila se u nekoliko uspješnica, uključujući i film "Zoolander". Kao modna dizajnerica debitirala je 2011. godine na pariškom Tjednu mode, a radila je i na humanitarnim projektima, uključujući i UNICEF-ove.

Njezin privatni život također je plijenio dosta pažnje. Na gali u Berlinu 1993. godine upoznala je mađioničara Davida Copperfielda, koji ju je pozvao na pozornicu da sudjeluje u jednoj tački. Ubrzo zatim postali su par, a zaručili su se godinu kasnije. Nekoliko medija njihovu je vezu prozvalo prevarom, a francuski časopis Paris Match tužili su zbog toga 1997. godne. Dvije godine kasnije objavili su kako su se razišli.

Slavna manekenka pred oltar je stala s režiserom Matthewom Vaughnom u Engleskoj 2002. godine, a par ima troje djece. Caspar Matthew rođen je 2003. godine, a imaju i kćeri Clementine Poppy i Cosimu Violet.

Tokom cijele karijere Schiffer su uspoređivali s Brigite Bardot, a jedna od najljepših žena na svijetu "teška" je oko 55 miliona dolara. Danas Claudia Schiffer ima status legendarne manekenke, a iako je posvećena porodičnom životu, i dalje se redovno pojavljuje na najekskluzivnijim modnim događajima na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije