Jednoj od najvećih zvijezda nije uvijek bilo lako: Maltretirali su ga zbog izgleda, bio i bez doma

0
Radiosarajevo.ba
Jednoj od najvećih zvijezda nije uvijek bilo lako: Maltretirali su ga zbog izgleda, bio i bez doma
Foto: EPA - EFE / Ed Sheeran

Život nije uvijek bio lak za Eda Sheerana, iako danas dominira top listama, njegovo djetinjstvo i početak u muzičkoj industriji bili su prilično teški.

Britanska zvijezda je u osnovnoj školi svakodnevno bila dovedena do suza, ali sada voli sve ono što ga je činilo "neobičnim".

Popularni pjevač je otkrio da su ga nasilnici zadirkivali zbog riđe kose, naočala i mucanja.

Za vikend potpuna obustava saobraćaja u centru Sarajeva: Pogledajte u kojim ulicama

Za vikend potpuna obustava saobraćaja u centru Sarajeva: Pogledajte u kojim ulicama

Rekao je: "Mrzio sam osnovnu školu iz dubine duše; plakao sam svaki dan.

"Imam riđu kosu, pa su me odmah počeli zadirkivati čim sam krenuo u školu – riđ, mucao sam, i nosio ogromne naočale... jednostavno sam bio malo čudan.

"Ali onda, kako sam odrastao, nekako sam to zavolio, uvijek sam izgledao malo neobično. Nisam imao mnogo sreće s djevojkama i takvim stvarima, uvijek sam izgledao malo čudno."

"Išao sam u osnovnu školu koja je bila prilično sportska, a ja nisam znao igrati sport. To je bilo ono što te činilo cool – ako si bio dobar u fudbalu, bio si cool, a ja nisam bio dobar u fudbalu.

Ali onda, kada sam krenuo u srednju školu, bila je to takva mješavina različitih stvari i počeo sam svirati gitaru i odjednom sam se počeo uklapati."

Edova ljubav prema gitari je, međutim, započela u dobi od jedanaest godina 2002. godine kada je gledao Erica Claptona kako izvodi "Laylu" na Zlatnom jubileju Kraljice u vrtovima Buckinghamske palate.

U intervjuu s DJ-om Nihalom i reperom Daveom za kampanju protiv rasizma, "Love Music Hate Racism", Ed je nastavio: "Kada sam došao u srednju školu, počeo sam svirati gitaru i pridružio se bendu. Muzika je jedna od onih stvari koja ti može dati samopouzdanje.

"Onda si odjednom kao 'vau, zapravo mogu nešto raditi dobro'. Prije nego što sam uzeo gitaru u ruke, nisam radio ništa. Ed je pobijedio nasilnike stvarajući muziku. Osvojio je pet singlova na broju jedan, 21 Top 10 hit, tri albuma na broju jedan, četiri Grammyja, pet Brit nagrada i šest Billboard nagrada. 

Ed Sheeran govorio o spavanju na ulici

Ed Sheeran je govorio o žrtvama koje je morao podnijeti kako bi uspio u muzičkoj industriji u svojoj novoj knjizi, 'A Visual Journey', opisujući kako je spavao na ulici nakon što je napustio Suffolk i preselio se u London kako bi studirao muziku 2007. godine i ostao bez novca za plaćanje stanarine, ali je rekao za Capital da su tvrdnje da je bio beskućnik izvučene iz konteksta.

Objasnio je da zapravo nije bio beskućnik, samo nije imao gdje ostati neko vrijeme:

U knjizi objašnjava: "Postojala je jedna arkada ispred Buckinghamske palate koja ima ventilacijski otvor i proveo sam nekoliko noći tamo. Tu sam napisao pjesmu 'Homeless' i stihove 'To nije beskućnička noć za mene, samo imam manje doma nego što bih volio.'"

Iako je stekao procijenjeno bogatstvo od preko 7 miliona funti, na početku svoje karijere Ed je morao pokušavati zaraditi nastupajući na ulici i prodavajući CD-ove iz svog ruksaka dok je spavao u podzemnoj željeznici ili na sofama prijatelja.

Kaže: "Nisam imao gdje živjeti veći dio 2008. godine i cijelu 2009. i 2010. godinu, ali nekako sam to uspijevao. Znao sam gdje mogu dobiti krevet u određeno doba noći i znao sam koga mogu pozvati u bilo koje vrijeme da dobijem pod za spavanje. Društvenost je pomagala. Alkohol je pomagao."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije