Nevjerovatna priča / Japanska princeza se udala uprkos svima, svi se pitaju ko je momak

27. 10. 2021. u 20:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Japanska princeza Mako (30) udala se u utorak nakon godina kontroverzi oko svoje ljubavi sa zaručnikom Keiom Komurom (30), ali je odustala od tradicionalnih obreda i značajne finansijske naknade.

Japanska televizija prikazala je Mako kako napušta Akasakinu carsku rezidenciju u Tokiju i oprašta se od porodice, klanja se roditeljima i grli sestru.

Za taj je obred odabrala vrlo decentnu haljinu nježno plave boje dugih rukava koja je svojom dužinom sezala malo ispod koljena.

Carska institucija je pojasnila da se ceremonija vjenčanja, banket prijema i drugi rituali neće održati i da se paušalni iznos koji se obično daje ženama iz carskog kućanstva koje se udaju za pučane, a koji iznosi 1.2 miliona eura, ne odobrava. Tako se princeza zbog ljubavi odrekla miliona, ali to nije sve, odrekla se i svih privilegija i dvorca u kojem je uživala.

Mediji pišu da će s Keijem živjeti u jednosobnom stanu prije nego što se presele u New York. Princeza će ovih dana prvi put u životu dobiti prezime, a uskoro će aplicirati i za pasoš.

"Volim Mako. Imamo samo jedan život i želimo ga provesti s onim koga volimo", rekao je na konferenciji za novinare Kei Komuro, novopečeni muž bivše japanske princeze Mako, zbog kojeg se ona odrekla svega, piše BBC.

Kei Komuro japanski je pučanin rođen u Tokiju. U djetinjstvu je ostao bez oca. Odgojila ga je samohrana majka Kayo Komuro, koja je paru kasnije stvorila probleme. Princezu je upoznao 2013. na fakultetu.

Komuro već tri godine ne živi u Japanu. Ubrzo nakon što je vjenčanje s Mako odgođeno, preselio se u New York, studirao pravo na Univerzitetu Fordham u Bronxu, a zatim dobio posao službenika u Lowenstein Sandleru na Manhattanu, savjetujući firme i investitore o finansiranju rizičnog kapitala, spajanjima i akvizicijama.

Japansku je javnost uznemirio i kada se na jednom javnom događaju pojavio s neprimjerenom frizurom.

Mako, više nije princeza, ovim vjenčanjem je izgubila tu titulu. S druge strane, vrlo je vjerojatno da će njen otac, a potom i mlađi brat postati japanski car evi. Budući da car Naruhito nema muške potomke, prijestolje će vrlo vjerojatno pripasti njegovom bratu Akishinu, ocu princeze Mako.

Čak i ako se razvede od pučanina Komura, neće se moći vratiti u carsku instituciju i nositi titulu princeze. Također, djeca koju dobije s Keijem neće biti na popisu nasljednika carskog prijestolja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Japan princeza udaja

NEMA KOMENTARA