Hrvatski pjevači i njihovo školovanje: Jedan je završio frizersku, drugi odustao od dva fakulteta...

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatski pjevači i njihovo školovanje: Jedan je završio frizersku, drugi odustao od dva fakulteta...
Foto: EPA - EFE / Miroslav Škoro

Većina hrvatskih pjevača završili su osnovnu i srednju školu, ali među njima ima i onih s fakultetskom diplomom. Donosimo pregled škola koje su završili hrvatski estradni umjetnici.

Tony Cetinski je završio Turističko-hotelijersku srednju školu, a paralelno s njom je završio i srednju muzičku školu.

Luka Nižetić je završio II. Jezičku gimnaziju u rodnom Splitu. Svoje prvo muzičko obrazovanje započeo je kod časnih sestara gdje su ga roditelji upisali kada su vidjeli da ga muzika jako zanima. One su ga naučile svirati klavir, a najzaslužnija za njegovo muzičko obrazovanje bila je časna sestra Cecilija.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Jacques Houdek je rođen u Zagrebu gdje je završio osnovnu muzičku školu, smjer klavir, te srednju frizersku i muzičku školu, smjer solo pjevanje.

Za solo pjevanje se dalje odlučio školovati na američkom univerzitetu Berklee College of Music u Bostonu 2001. godine, a znanje je nastavio nadograđivati na Berklee seminarima u Europi, gdje je dobio nevjerovatno iskustvo od strane mentorice Donne McElroy, nominirane za nagradu Grammy.

Podignuta optužnica protiv poznatih osoba u Hrvatskoj: Među njima i Tony Cetinski

Podignuta optužnica protiv poznatih osoba u Hrvatskoj: Među njima i Tony Cetinski

Joško Čagalj, poznatiji kao Jole, je svoje muzičko obrazovanje započeo s pet godina u Njemačkoj gdje je pohađao Osnovnu muzičku školu. Nakon toga se vratio u Hrvatsku i nastavio školovanje u Zagvozdu. U Splitu završava srednju školu gdje i ostaje živjeti.

"Roditelji su prepoznali moje zanimanje za muziku pa su me s pet godina upisali u muzičku školu u Njemačkoj da bih naučio svirati klavir i flautu. Ali nisam je uspio završiti, jer smo se vratili u Hrvatsku kad mi je bilo deset godina, a u Zagvozdu, gdje smo živjeli, nije bilo muzičke škole tako da sam muzičko obrazovanje nastavio uz časnu sestru Silvanu, odličnu orguljašicu koja me učila svirati i pjevati prije i poslije mise ili vjeronauka. Kad sam otišao u srednju školu u Split, uzimao sam privatne časove iz solfeđa i klavira", kazao je Jole jednom prilikom.

Reper Marin Ivanović Stoka rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu. Nakon završene Treće gimnazije, upisuje Kineziološki fakultet u Zagrebu koji naposlijetku prekida zbog povrede te upisuje Ekonomski fakultet koji prekida zbog ovisnosti.

Mišo Kovač
Foto: CMC: Mišo Kovač

Nakon završene osnovne škole, Mišo Kovač je upisao Srednju industrijsku školu gdje je izučio tapetarski zanat. Već je tada znao da se neće baviti s time i da je muzika njegov životni poziv.

Boris Novković je osnovnu i srednju školu završio u Zagrebu. Pohađao je Centar za umjetnost i kulturu u Zagrebu, a u periodu od svoje dvanaeste do petnaeste godine života igrao je u juniorskoj postavi nogometnog kluba Dinamo.

Damir Urban je završio srednju tehničku školu, nakon koje upisuje časove iz sviranja bas gitare na Sveučilištu. Studirao je Likovnu umjetnost. 

Miroslav Škoro je u Osijeku završio osnovnu školu i gimnaziju te je kasnije upisao Višu građevinsku školu Univerziteta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku gdje je i diplomirao. Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Dvije godine je pohađao Community College of Allegheny County u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vlado Kalember je, nakon završetka osnovne škole, upisao gimnaziju, a paralelno je pohađao nižu i srednju muzičku školu, usavršavajući se na fagotu i klaviru, prenosi Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije