Harry i Meghan Markle u problemima zbog poreza: Nisu prijavili donacije od 7 miliona maraka

0
Radiosarajevo.ba
Harry i Meghan Markle u problemima zbog poreza: Nisu prijavili donacije od 7 miliona maraka
Foto: EPA-EFE / Princ Harry i Meghan Markle

Humanitarnoj organizaciji Archewell, koju vode princ Harry i Meghan Markle, dodijeljena su dva granta u ukupnom iznosu od više od 6 miliona dolara tokom posljednje dvije godine, ali oba su izostavljena iz najnovijeg 990 obrasca za porez ove organizacije.

Ovo otkriće pokrenulo je spekulacije o tome šta se dogodilo s nestalim milionima Sussexovih, iako se smatra da Archewell vjeruje da su njihovi podaci ispravni i da su prijavili samo 2.000.911 dolara. MailOnline može potvrditi da je legalno i moguće da će novac biti prikazan u sljedećem obrazu.

Ova očigledna neslaganja nisu mogla doći u gorem trenutku za vojvodu i vojvotkinju, budući da je njihova organizacija dobila dozvolu za prikupljanje i trošenje sredstava tek ranije ove godine, nakon što su službenici organizacije ocijenili da je u 'lošem stanju' i da je 'delikventna'.

Iranske jevrejske zajednice se oglasile povodom ubistva Hassana Nasrallaha

Iranske jevrejske zajednice se oglasile povodom ubistva Hassana Nasrallaha

Sada Archewell može suočiti s još nekoliko napetih mjeseci dok Poreska uprava (IRS) čeka sljedeći porezni obrazac humanitarne organizacije – što bi moglo objasniti 'nestale' milione donirane ovoj fondaciji.

Ipak, ovo najnovije otkriće dodatno će potaknuti spekulacije da humanitarna organizacija Meghan i Harryja dobiva podršku od nekolicine bogatih donatora.

Dva posljednja granta dodijeljena su u finansijskoj godini 2022/23 – jedan u iznosu od 6 miliona dolara od Fidelity Charitable i drugi od 10.050 dolara od Tisbest Philanthropy, kako otkrivaju njihovi 990 obrasci.

Vjerovatno je da su pojedinačni donatori koristili ove kompanije kako bi donirali novac anonimno, kao što je to ranije bio slučaj s velikim donacijama za Archewell.U 2021. godini, anonimna donacija od 10 miliona dolara izvršena je preko Silicon Valley Community Foundation, bogate neprofitne organizacije koja služi kao sredstvo za izuzetno bogate filantrope da anonimno daju bez poreza.

U 2022. godini, Archewell je izjavila da je primila samo dva granta od po milion dolara od anonimnih donatora.

To znači da bi Fidelityjevih 6 miliona moglo biti raspodijeljeno tokom dvije godine i prikazano kao dvije odvojene donacije za Archewell, dok bi to za Fidelity ostalo kao jedna.

Isto bi moglo važiti i za novac Tisbest-a.

Ipak, sve oči bit će uprte u Archewellov sljedeći obrazac koji se očekuje 15. novembra 2024. godine.

Menadžeri Archewella nadaju se da neće doživjeti ponavljanje problema s humanitarnim službenicima iz Registra humanitarnih organizacija i prikupljača sredstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije