Glumac umro u 49. godini: Ovo su bile njegove tri posljednje riječi koje je javno podijelio

0
Radiosarajevo.ba
Glumac umro u 49. godini: Ovo su bile njegove tri posljednje riječi koje je javno podijelio
Foto: X / Kenneth Mitchell

Glumac Kenneth Mitchell koji je preminuo u subotu, 24. februara, nakon petogodišnje borbe sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom, dva dana nakon tragedije objavio je na društvenim mrežama posebnu poruku koja je ujedno i njegovo posljednje obraćanje javnosti.

Kenneth Mitchell je napisao: "Povezati se. Vrijeme. Ljubav". Ove riječe bile su i njegov prvi post na društvenim mrežama gde je do augusta 2023. pisao i govorio o svojoj borbi za zdravlje.

Connect (povezati) je inače naslov njegove pjesme u kojoj on objašnjava kako želi da bude sahranjen ispod stabla kako bi njegova energija mogla da živi na taj način.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Glumac je iza sebe ostavio suprugu Susan May Pratt i njihovo dvoje djece. Marvelova zvijezda i glumac kojeg ste gledali u Star Trek: Discovery vodio je herojsku borbu, koja se nažalost tragično okončala.

Od iste bolesti sa kojom je on vodio bitku, bolovao je i dugogodišnji partner Sandre Bullock Bryan Randall koji je preminuo prije nekoliko mjeseci, u 57. godini.

Jennifer Lopez iznenadila svoje najmilije, spremila im posebne poklone

Jennifer Lopez iznenadila svoje najmilije, spremila im posebne poklone

Amiotrofična lateralna skelroza odnosno Lu Gerigova bolest jeste neurodegenerativna bolest motornih neurona. Ne zna se uzrok bolesti, a smatra se da određen uticaj ima genetika.

ALS zahvata gornje i donje motorne neurone. Tok bolesti najčešće izgleda ovako, u početku se javlja degeneracija donjih motornih neurona u nogama. Radi se o progresivnoj bolesti koja vremenom dovede do paralize.

U pitanju je neizlječiva bolest, međutim, određeni lijekovi i ostala vrsta terapije mogu da ublaže simptome i produže život, u pojedinim slučajevima i do 10 ili više godina. Kada je riječ o uticaju genetike, u pet do 10 posto slučajeva bolest se javlja unutar porodica, piše Žena blic.

Statistika kaže - 1,6 oboljelih na 100.000 osoba godišnje. Rizik od pojave bolesti raste nakon 40. godine. Potvrđeni faktori rizika za ALS jesu upravo godine i porodična anamneza. Ima indicija da i pušenje može da uzrokuje ovo oboljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije