Ostala bez oka nakon što su joj Putinove trupe pucale u glavu, a sada je na naslovnici Playboya

1
Radiosarajevo.ba
Ostala bez oka nakon što su joj Putinove trupe pucale u glavu, a sada je na naslovnici Playboya
Foto: Screenshot/Twitter / Iryna Bilotserkovets

Iryna Bilotserkovets izgubila je oko i morala je na rekonstruktivnu operaciju jer je preživjela brutalni napad Rusije na Kijev.

Od tada je postala simbol ukrajinskog prkosa, pojavljujući se na naslovnoj strani časopisa Playboy u zemlji noseći povez za oči i metalni bikini.

Iryna nastavlja da se bavi manekenstvom - ali sada ili nosi naočale za sunce, flaster ili kosu prekriva lijevo oko.Doktori su bili uvjereni da će ona preminuti jer je bila podvrgnuta deset satnoj operaciji uklanjanja krhotina metka iz njene lobanje.

Čak je rekla 'zbogom' svojoj djeci jer je prihvatila svoju smrt, ali se nekim čudom izvukla.

Rekla je da je rusko bombardovanje sve gore, njena porodica danima je bez struje, a ona i njena deca skoro svakodnevno trče u podzemne bunkere i upozorila je da živci čvrstog ukrajinskog naroda počinju da se raspadaju usred ponovnog napada Putina.

"Sukob od životne važnosti": Je li ovo jedini način za prekid rata u Ukrajini?

"Sukob od životne važnosti": Je li ovo jedini način za prekid rata u Ukrajini?

Budeći se uz sirene i eksplozije, Iryna je bolno priznala da i njena odlučnost počinje da ponestaje - i počinje razmišljati o bijegu iz ukrajinske prijestolnice, ali naravno, ona još uvijek nosi ožiljke svog posljednjeg pokušaja da ode.

Iryna je prvobitno pokušala da napusti svoj dom u ranim danima rata kada su ruske bombe počele da padaju, a tenkovi su se prelili preko granice pre dve godine. Iryni je 26. februara 2022. godine bilo dosta skrivanja na parkingu od granata i krenula je na put u Zapadnu Ukrajinu - regiju koja nije bila dotaknuta borbama u to vrijeme.

Uzela je svoje troje djece - tada desetogodišnjeg Davida, petogodišnjeg Dana i najmlađeg Dorijana koji je imao samo jedno. Iryna nije shvaćala u kakvu opasnost se nalazi dok je pokušavala pobjeći iz Kijeva.

"Nisam ranije primijetila nikoga - ali onda sam čula pucanj iza svog automobila i pretpostavila da je negdje u daljini", prisjetila se ona.

Kad je Iryna shvatila da je njen auto meta Rusa, bilo je prekasno, u djeliću sekunde metak ju je pogodio u glavu. Meci su probili stražnji i lijevi bočni prozor vozila, rikošetirali i udarili kroz vjetrobran.

Britanski analitičar: "Europa želi da Putin pobijedi. Odmata se scenarij predviđen 12. 4. 2014."

Britanski analitičar: "Europa želi da Putin pobijedi. Odmata se scenarij predviđen 12. 4. 2014."

Uspela je da zaustavi auto dok se nosila sa bolom - i čak je rekla 'zbogom' svojoj deci prije nego što je izgubila svijest. Iryna bi se probudila dan kasnije u bolničkom krevetu, zajedno s drugim ranjenim civilima koji su također bili uhvaćeni u unakrsnoj vatri.

I prvo što je htjela da zna bilo je: Šta se dogodilo njenoj djeci?

U nevjerovatnom naletu sreće, usred borbe prolazila je i ekipa hitne pomoći koja je požurila u pomoć Irini i djeci.

Iryna je rekla: "Glavni doktor je došao kod mene i rekao sve što mi se dogodilo, da su mi djeca živa, da su dobro, da sam izgubila oko, da sam imala veliku, masivnu povredu glave, da sam dio mog lica je uništen."

Djeca su bila "čudesno neozlijeđena" jer su fragmenti metaka bili posvuda po autu. Odveli su Irynu u obližnju državnu bolnicu i pobrinuli se da djeca budu odvedena kod rodbine. Sljedećih pet dana su joj davani jaki lijekovi protiv bolova i ostavljeni na respiratoru, dok su se ukrajinski ljekari plašili da neće izdržati.

Savjetnik Angele Merkel: ‘Putin bi mogao napasti NATO! Sjetite se šta je rekao o raspadu SSSR-a‘

Savjetnik Angele Merkel: ‘Putin bi mogao napasti NATO! Sjetite se šta je rekao o raspadu SSSR-a‘

Uz pomoć porodice, potom je prevezena u bolnicu u Düsseldorufu, u Nemačkoj , gde će je dočekati dvadeset doktora i brinuti o Irini do njenog oporavka, u martu iste godine, majka troje djece bila je operisana deset sati uzastopno.

Ali operacija je bila tek na pola puta do oporavka, a mama je bila na tečnoj ishrani mjesec dana. Prisjetila se kada je prvi put otvorila svoje preživjelo oko i ugledala tračak neba. Manekenka nije mislila da će ikada povratiti svoj vid.

Iryna je rekla: "Bila sam tako sretna zbog toga, ali nisam mogla dobro vidjeti. Mogla sam vidjeti neke dijelove zgrade, ali je i dalje bilo teško vidjeti."

Operacija je ostavila Iryni mnogo ožiljaka, glava joj je bila natečena, a lice u početku neprepoznatljivo, ali to nije slomilo hrabru Ukrajinsku majku. Prošlo je sedam dugih sedmica prije nego što se konačno ponovo spojila sa svojom djecom. Iryna se prisjetila emotivnog trenutka kada je zagrlila sinove.

Mališan je doživio ogroman stres i traumu nakon što je svjedočio o zastrašujućem idealu i trebalo bi mu neko vrijeme prije nego što se ponovo osjećao ugodno u blizini svoje majke. Nakon traume koju je pretrpjela prije dvije godine i prijetnji s kojima se i danas suočava, Iryna je rekla da joj sada ponestaje snage da nastavi, prenose svjetski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije