Enis Bešlagić o svojoj autorskoj predstavi: 'To je ono što ja jesam, bez zida između mene i publike'

2
Radiosarajevo.ba
Enis Bešlagić o svojoj autorskoj predstavi: 'To je ono što ja jesam, bez zida između mene i publike'
FOTO: Facebook / Enis Bešlagić

Omiljeni  bh. glumac i voditelj Enis Bešlagić imao je premijeru svoje prve samostalne autorske predstave Da sam ja neko u Brčkom, u njegovoj rodnoj Bosni i Hercegovini.

Publiku je uspio nasmijati i rasplakati. Predstavu će 13. marta u Lisinskom moći vidjeti i zagrebačka publika. A i mnoge druge publike kasnije, jer se njen autor i izvođač nada njenoj dugovječnosti i prihvatanju. Ako je suditi prema ovacijama u Brčkom, nada je opravdana.

Bešlagića (49) publika jako voli već dugo i ma gdje se pojavio, još od vremena Šemse u "Našoj maloj klinici", ali i drugih njegovih projekata. Upravo je na Novoj TV krenuo show "Tvoje lice zvuči poznato" u kojem je jedan od članova žirija.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Za njega svi s kojima je radio govore da je vrhunski profesionalac. On je, uz to, topao čovjek široke duše i širokih pogleda, ima u sebi neku specifičnu vrstu iskrenosti i predanosti i neke principe od kojih ne odstupa ma šta radio.

Za sebe govori da je sretan, ima lijep porodični život, ne žali se ni na poslovnu stranu priče, posebno nakon što je uspio ostvariti stari san o predstavi koju će postaviti prije pedesete. U intervjuu za Jutarnji Enis govori o tome zašto je odlučio napraviti predstavu o sebi, o pričanju viceva i ljudima koji ga zaustavljaju na ulici, o stanju komedije u svijetu, životnim odlukama i važnim ulogama.

"U biti predstava Da sam ja neko je moja predstava, kako i počinjem u njoj - jer mnogi imaju o meni predstavu, a ja sam odlučio napraviti predstavu o sebi. Ono što ja jesam, bez tog famoznog četvrtog zida u pozorištima koji se stvara između mene i publike. I ne samo da bih publiku razveselio i nasmijao, nego da razmijenimo neke poruke i da damo potpuno drugu dimenziju onome što ljudi danas mogu vidjeti u teatru. Smatram da je to više misija nego predstava kao takva. To je predstava koja nas na duhovit način vraća u neka druga vremena, govori o današnjim vremenima i onima koja nas očekuju", rekao je Bešlagić.

Enis Bešlagić: 'Ja sam Bosanac i Dalmatinac jer ne možeš biti i Bosanac i Hercegovac'

Enis Bešlagić: 'Ja sam Bosanac i Dalmatinac jer ne možeš biti i Bosanac i Hercegovac'

Na pitanje koliko dugo se ‘kuhala‘ predstava i šta je presudilo da je dovrši baš sada, Enis je odgovorio: "Dugo sam razmišljao šta bih radio, i stvarno mi se bilo teško odlučiti. Imao sam razne tekstove koje sam planirao raditi. I sve mi se to činilo nezanimljivim. Razmišljao sam šta bih sada, s pedesetak godina mogao raditi osim da napravim predstavu o sebi".

"Kada sam pitao jednog pisca, on mi je rekao: ‘Enise, mi inače pišemo te tekstove i svi te vidimo kako glumiš i mi bismo baš voljeli vidjeti kako to izgleda s druge strane, kada ti to sve prolaziš. Mislimo da je najbolje da nam daš predstavu u kojoj ne glumiš ništa.‘ I to je za mene bila najbolja definicija onoga što sam poslije radio i kako sam izvukao priče koje bi mogle i biti jako zanimljive i duhovite. I jesu", dodao je.

Ostatak intervjua možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije