Elizabeta II nije vjerovala da je Charles sposoban da je naslijedi? Ovaj čovjek tvrdi da zna istinu

0
Radiosarajevo.ba
Elizabeta II nije vjerovala da je Charles sposoban da je naslijedi? Ovaj čovjek tvrdi da zna istinu
Foto: EPA-EFE / Kralj Charles III, kraljica Elizabeta II i princ William

Objavljena je knjiga autora Omida Scobija Endgame, a mnogi je opisuju i kao "otrovnu knjigu" koja je ugledala svjetlo dana nakon kontroverznih tvrdnji Meghan Markle i princa Harryja o britanskoj kraljevskoj porodici.

Štivo je od ponoći dostupno u Ujedinjenom Kraljevstvu. S obzirom na to da se ovaj novinar podrobno bavio dvorom kako Buckinghamska palata reaguje na novi skandal?

Omid Scobie piše da je kraljica Elizabeta Druga koja je umrla osmog septembra prošle godine, prihvatila da joj se zdravlje naglo pogoršalo krajem pandemije COVID-a.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Ovaj autor tvrdi da je kraljica pomalo sumnjala u sposobnosti svog sina Charlesa III da je naslijedi na mjestu monarha. Zbog toga je angažovala stručnjaka da bude "njeni oči i uši".

Scobie kaže da je Elizabeta II angažovala Andrewa Parkera u proljeće 2021. godine kako bi bez problema protekao spori prelaz njene vladavine na vladavinu Charlesa. Ovaj autor citira izvore sa dvora pa ističe da je Parker koji je bivši šef MI6, britanske tajne službe, radio kao kraljičiin izvršni direktor.

Princ Harry 'stjeran u ćošak': Otpor kralja Charlesa i kraljevske porodice sve jači

Princ Harry 'stjeran u ćošak': Otpor kralja Charlesa i kraljevske porodice sve jači

Upravo to je dokaz nedostatka njenog povjerenja u sposobnosti svog sina, prema kontroverznoj knjizi.

U knjizi se navodi i da kraljica nije željela da Charles dočeka bivšu premijerku Liz Truss, koja je naslijedila Borisa Johnsona na važnoj funkciji iako su joj saradnici govorili da je sadašnji kralj sposoban za to.

Charles III
Foto: EPA-EFE: Charles III

"To je moj posao", rekla im je pokojna kraljica. Scobie u knjizi Endgame piše i o posljednjim danima odnosno momentima kraljice. Poručuje da je svaki član porodice imao šansu da se oprosti nasamo sa Elizabethom II (osim Harryja, kojem nije javljeno da je zdravlje njene bake naglo narušeno i da se porodice priprema za oproštaj sa njom). Scobie piše da su Charles i Ana bili uz majku tokom noći, dok su prinčevi Andrew i Edward, vojvotkinja Soffie i princ William doputovali u Škotsku tokom dana, malo prije 16 sati.

U knjizi se može pročitati i da je posljednje kraljičino ljeto u Balmoralu bilo mirno kao i da se ona trudila da uprkos narušenom zdravlju, obavlja svoje dužnosti.

Izvor iz Palate rekao je da je knjiga Omida Scobija za dvor "samo još jedna knjiga u nizu koja nije vrijedna zvaničnog komentara".

"Postoje stotine knjiga napisanih o kraljevskoj porodici", rečeno je. Ipak, prije nekoliko dana, prijatelji princa Williama su veoma burno reagovali na Scobijeve tvrdnje da je stariji sin Charlesa i Diane željan moći i da je želio da uništi Harryja i Meghan Markle.

Rođendansko iznenađenje: Princ Harry i Meghan uputili emotivnu poruku kralju Charlesu

Rođendansko iznenađenje: Princ Harry i Meghan uputili emotivnu poruku kralju Charlesu

Omid Scobie rekao je da je većina kritika čista glupost. Napomenuo je da mu Meghan i Harry nisu pomagali oko pisanja knjige, ali da su "ljudi oko njih" rado ispričali sve o "sitnicama" njihovih svađa sa kraljevskom porodicom.

Scobie koji je važio za nezvaničnog PR Meghan i Harryja jer ih je bezbroj puta branio tokom porodičnih skandala, izjavio je za London Evening Standard da je vojvotkinju sreo nekoliko puta. U brojnim tekstovima o njegovoj knjizi ističe se on nekada bio blizak sa poznatim parom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije