Budući kralj ušao u historiji: Posebna uloga za princa Georgea na djedovoj krunidbi

0
Radiosarajevo.ba
Budući kralj ušao u historiji: Posebna uloga za princa Georgea na djedovoj krunidbi
Foto: Twitter / Princeza od Walesa zablistala je na krunidbi

Princ George je danas postao najmlađi budući kralj sa službenom ulogom u ceremoniji krunidbe: sa samo devet godina dobio je važan zadatak.

Jednog dana svijet će gledati krunidbu kralja Georgea, ali u međuvremenu je 9-godišnji princ važan dio krunidbe svog djeda, kralja Charlesa III, što je i svojevrstan uvod u porodični posao za sina princa Williama i princeze Catherine.

Princ George je u Westminstersku opatiju stigao sa svojim djedom, koji je postao najmlađi budući kralj sa službenom ulogom na ceremoniji krunidbe.

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Iako se radi o ceremonijskoj ulozi, njegov posao je pripaziti da se kralj ne spotakne na dugački plašt dok hoda prema oltaru Westminsterske katedrale.

George je najmlađi od četiri paža: uz njega su i 13-godišnji lord Oliver Cholmondeley, sin sedmog markiza od Cholmondeleyja i Sarah Rose Hanbury, 13-godišnji Nicholas Barclay, unuk Sarah Troughton, kraljeve rođakinje i bivše dvorske dame, i Ralph Tollemache, 12-godišnji sin Edwarda i Sophie Tollemache, piše Gloria.

Podsjetimo, danas je veliki i historijski dan za Veliku Britaniju i svih 15 država Krunskih zemlja Commonwealtha.

Po prvi put u posljednjih 70 godina dobili su novog monarha - Kralja Charlesa III. koji je tu ulogu preuzeo nakon smrti majke, voljene kraljice Elizabete II. koja je preminula 8. septembra 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije