Bivši kuhar kraljevske porodice otkriva: Ovo je strogo zabranjeno u kuhinji iz neobičnih razloga

0
Radiosarajevo.ba
Bivši kuhar kraljevske porodice otkriva: Ovo je strogo zabranjeno u kuhinji iz neobičnih razloga
Foto: EPA - EFE / Kraljevska porodica

Titula člana kraljevske porodice donosi mnogo pogodnosti, ali i obaveza. Članovi britanske kraljevske porodice tako moraju slijediti brojne protokole, a u to se ubraja i poseban režim prehrane.

Bivši kraljevski kuhar Graham Newbould u sklopu dokumentarnog filma Secrets of the Royal Kitchen otkrio je posebne zahtjeve koje kraljevska porodica ima vezano za oblik hrane koju jedu i objasnio zašto je tome tako, prenosi britanski Express.

Princezi od Walesa, Kate Middleton (42) i ostalim članovima porodice zabranjeno je jesti hranu s oštrim rubovima u šta spadaju i četvrtasti sendviči, jer slijede staro praznovjerje prema kojem osoba koja poslužuje takvu hranu želi propast monarhiji. "Članovi kraljevske porodice nikad ne jedu pravokutne sendviče zato što tradicija kaže da svako ko im daje hranu sa šiljatim rubovima pokušava preuzeti britanski tron" tvrdi Newbould koji je dvije godine kuhao u Buckinghamskoj palači i šest godina u Kensingtonskoj palači, te tokom tog perioda nijednom nije pripremio četvrtaste sendviče za pokojnu kraljicu Elizabetu. Umjesto toga, bivša monarhinja preferirala je oble sendviče s džemom koje bi jela uz popodnevni čaj.

Vlada Federacije BiH traži novo zaduženje do 5.000.000 eura za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

Vlada Federacije BiH traži novo zaduženje do 5.000.000 eura za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

Članovi kraljevske porodice imaju stroga pravila o tome što smiju jesti i na putovanjima, a uvela ih je upravo kraljica Elizabeta povodom svojih posjeta inostranstvu. Na vrhu popisa namirnica koje treba izbjegavati jesu školjke zbog visokog rizika od trovanja povezanog s njima. "Želimo pod svaku cijenu izbjeći trovanje hranom pripadnika kraljevske porodice, a posebno ako je na inostranom putovanju" izjavio je bivši batler kralja Charlesa III., Grant Harrold

Pokojna kraljica Elizabeta nije bila obožavatelj ni tjestenine ni krompira, a s jelovnika je maknut i bijeli luk zbog mogućnosti lošeg zadaha. "Pretpostavljam da je bijeli luk zabranjen zbog žgaravice i podrigivanja" ranije je otkrio kuhar John Higgins, dok je kraljica Camilla gostujući u australskom MasterChefu potvrdila da se klone bijelog luka kako bi spriječili neugodnosti prilikom neposredne komunikacije.

Otkrivena istina o Kate Middleton? Šest mjeseci bila zatvorena u kući - 'Opet nas je prevarila'

Otkrivena istina o Kate Middleton? Šest mjeseci bila zatvorena u kući - 'Opet nas je prevarila'

Kralj Charles izbacio je pak 'foie gras' sa svih kraljevskih jelovnika zbog procesa nastanka tog specijaliteta, odnosno zabrinutosti za tretman pataka i gusaka koje se uzgajaju za hranu. Također, suprug kraljice Viktorije, princ Albert, u 19. stoljeću se također pridržavao sličnih praznovjerja oko prehrane pa je navodno izbjegavao jesti hranu u obliku lijesa

Podsjetimo, princeza od Walesa posljednje je viđena na završnici najpoznatijeg teniskog turnira Wimbledona. Middleton je došla na finale u ženskoj i muškoj konkurenciji, što je ujedno bio i njen drugi izlazak u javnost otkako je svijetu obznanila da boluje od karcinoma... Na društvenim mrežama proširio se video s teniskog turnira na kojem izgleda kao da princeza plače. "Princeza Kate Middleton plače" napisali su na video Kate Middleton s crnim oversized sunčanim naočalama.

"Ovo je tako tužno za gledati", "Sigurno joj nije lako, prolazi kroz težak period", "Preplavile su je emocije zbog tolike podrške javnosti", "Bog je blagoslovio", "Volimo te Kate", "Zašto plače?", "Jako mi je žao zbog Kate"- neki su od brojnih komentara tužnih Kateinih obožavatelja.

Kate je na Wimbledon došla s kćeri princezom Charlotte i sestrom Pippom Middleton, te je uručila trofeje pobjedniku Carlosu Alcarazu i drugoplasiranom Novaku Đokoviću, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije