3 Body Problem: Priča o stvarnom ubistvu koje se dogodilo zbog nove hit TV serije na Netflixu

0
Radiosarajevo.ba
3 Body Problem: Priča o stvarnom ubistvu koje se dogodilo zbog nove hit TV serije na Netflixu
Foto: Netflix / Zvijezde iz GoT također glume u '3 Body Problem'

Pet godina nakon kontroverznog finala Igre prijestolja (Game of Thrones), autori ove kultne serije David Benioff i D. B. Weiss udružili su se s Alexanderom Wooom kako bi nam isporučili novu naučnu-fantastičnu seriju.

Pod naslovom 3 Body Problem, serija koja se emitira na Netflixu prati grupu prijatelja koji bivaju umotani u misterij čije porijeklo seže u Kinu tijekom Kulturne revolucije. Nakon što je objavljena, 21. marta, serija 3 Body Problem zasjela je na vrh Netflixove liste Top 10 TV emisija i još uvijek drži prvo mjesto, a gledatelji opisuju seriju kao 'remek-djelo'.

Ali prije nego što je serija stigla do Netflixa, ubijena je jedna od osoba koja je pomogla u njenom dolasku na uslugu streaminga.

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Lin Qi, poduzetnik i tajkun u svijetu videoigara, počeo je sarađivati s Netflixom i kreatorima serije, kao producent, ali je 2020. godine otrovan u Šangaju. Lin je imao samo 39 godina kada ga je ubio Xu Yao; 43-godišnji bivši direktor koji je radio na novoj seriji u Linovoj kompaniji Youzu Interactive.

Njegova smrt uslijedila je nakon što je Lin potrošio milione dolara na kupovinu autorskih prava i licenci povezanih s knjigom 3 Body Problem, u nadi da će izgraditi franšizu TV serija. Angažirao je Xua 2017. kao odvjetnika da vodi podružnicu kompanije pod nazivom The Three-Body Universe, no prema The New York Timesu, Xu je ubrzo degradiran i podvrgnut smanjenju plaće zbog loših poslovnih rezultata.

Prema kineskom poslovnom časopisu Caixin, Xu je tada stvorio laboratorij u kojem je eksperimentirao s otrovima koje je kupio na dark webu i testirao ih na životinjama. Rečeno je da je Xu bio inspiriran serijom Breaking Bad, a nakon testiranja otrova na životinjama navodno ih je dodavao u pića koja je nosio na posao.

Xu je uhapšen 18. decembra 2020., ali je odbio reći koji je otrov upotrijebio, što je onemogućilo ljekare da spase Linov život. Otrovao je još četvoro kolega, ali su oni, srećom, preživjeli. U martu je Xu osuđen na smrt zbog svojih zločina koje je sud opisao kao 'iznimno odvratne'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije