Tajna savršenih palačinki: 4 trika koja će vam olakšati pripremu
Palačinke su jedno od najomiljenijih jela širom svijeta – bilo da ih volite s džemom, nutelom ili slanim nadjevom. Ipak, savršena palačinka zahtijeva i nekoliko trikova kako bi bila mekana, ukusna i ravnomjerno pečena. Donosimo vam četiri jednostavna, ali ključna savjeta koja će podići vašu palačinkarsku vještinu na viši nivo.
Prvo, u smjesu dodajte malo rastopljenog maslaca. Na taj način palačinke će biti mekše, ukusnije, a u većini slučajeva nećete morati dodatno mastiti tavu pri pečenju – iako to može zavisiti od vrste tave koju koristite.
Drugo, smjesu nemojte predugo miksati. Dovoljno je da bude glatka i jednolična, jer dugim miksanjem razvija se gluten, a rezultat su žilave palačinke.
Otvoren Diplomatski zimski bazar u Sarajevu: Humanost, tradicija i svjetske kulture na jednom mjestu
Treći savjet odnosi se na gustoću – ako su palačinke predebele, smjesa je vjerovatno pregusta. Malo dodatnog mlijeka ili vode može riješiti problem.
I na kraju, ako vam ostane smjese, slobodno je čuvajte u hladnjaku. No, prije nego je ponovo upotrijebite, obavezno je ostavite da se ugrije na sobnu temperaturu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.