Starinski doručak generacija: Najbolji luleki kakve pamtimo iz djetinjstva
Domaća kuhinja Balkana oduševljava generacije, a i oni koji je prvi put probaju budu oduševljeni jednostavnošću sastojaka i ukusom.
Jedno od takvih jela, iako skromnih sastojaka, jesu luleci. Negdje ih zovu valjušci, šufnudle, šiškrili.
Ovo jelo, jednostavne pripreme, može biti ukusan doručak, ručak ili rana večera.
Treća pobjeda u Mostaru: Velež minimalnim rezultatom savladao Radnik
Sastojci (za 4 osobe)
- 1 kg glatkog brašna
- 3/4 kg bijelog krumpira
- 2 jaja
- 10 dkg margarina
- 1 žličica soli
- 3-4 žlice ulja ili otopljenog margarina
- 3-4 žlica mrvica -preprženih na ulju ili margarinu
Priprema
1. Krumpir skuhati, oguliti i protisnuti, dodati brašno, jaja, margarin i sol te umijesiti tijesto dodavajući brašno dok se ne prestane lijepiti.
Čuvena sarajevska pita: Pekar s Baščaršije otkriva tajnu, nije trik u tijestu već u prelivu
2. Od tijesta oblikovati mini-kobasice, rezati komadiće koje među dlanovima oblikovati u valjuške i staviti kuhati u posoljenu vodu.
3. Oprez: valjušci su jako brzo gotovi, čim isplivaju na površinu, tada ih procijediti, malo isprati pod hladnom vodom i staviti na prepržene mrvice, promješati i to je to.
4. Odlični su i topli i hladni, pa čak i drugi dan (tada ih malo zagrijte u mikrovalnoj ili običnoj pećnici).
Recept preuzet sa Coolinarike.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.