Savršena kombinacija hrskave jufke i kremastog fila: Rolovana baklava s plazmom i orasima

4
Radiosarajevo.ba
Savršena kombinacija hrskave jufke i kremastog fila: Rolovana baklava s plazmom  i orasima
Foto: Instagram / Rolovana baklava s plazmom i orasima/@dolce.ssegreto

Ako volite baklavu, ali želite isprobati nešto drugačije i jednostavnije, rolovana baklava s plazmom i orasima savršen je izbor.

Ovaj recept spaja hrskavost jufke s kremastim filom od plazme, oraha i maslaca, a preljev od vrućeg šećernog sirupa daje onaj klasični, sočni završetak koji svi volimo.

Priprema je jednostavna, a rezultat je baklava koja se topi u ustima i savršena je za sve ljubitelje slatkog. Evo kako je možete pripremiti kod kuće:

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Sastojci:

  • 1/2 kg jufke za baklavu
  • 250 g mljevene plazme
  • 150 g mljevenih oraha
  • 3 jaja
  • 100 g maslaca (za fil)
  • 200 g maslaca (za preliv)

Za zaljev:

  • 1 kg sitnog šećera
  • 700 ml vode
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

  • U plazmu i orahe umijesiti tri cijela jajeta, a potom dodati rastopljeni maslac.
  • Pripremljenom smjesom filovati jufke za baklavu – svaki list preklopiti da bude dupla jufka, staviti fil na početak i urolati.
  • Urolane jufke staviti u podmazan četvrtasti pleh i isjeći na male komadiće po želji. Prije pečenja preliti rastopljenim i vrućim maslacem.
  • Peći 25–30 minuta na 200°C, dok baklava ne dobije zlatnu boju.
  • Za zaljev: 700 ml vode i 1 kg šećera kuhati dok se šećer potpuno ne otopi, na kraju dodati 2 vanilin šećera.
  • Vruću baklavu odmah po izlasku iz pećnice preliti vrućim zaljevom.

Uživajte u ovoj jednostavnoj, a nevjerovatno ukusnoj baklavi koja će oduševiti vaše ukućane i goste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije