Poznati kuhari otkrivaju: Ovako možete izbjeći prekuhavanje riže

1
Radiosarajevo.ba
Poznati kuhari otkrivaju: Ovako možete izbjeći prekuhavanje riže
Foto: Pexels / Riža će ispati savršena

Pirinač je jedan od najsvestranijih sastojaka u kuhinji idealno se slaže s jelima poput curryja, čilija, salata ili raznih variva.

Ipak, priprema savršenog pirinča često nije jednostavna. Pogrešan omjer vode i pirinča ili previsoka temperatura mogu dovesti do prekuhanih ili tvrdo kuhanih zrna. Četiri profesionalna kuhara podijelili su svoje najbolje savjete za kuhanje riže i jasno je da postoji pravi način za to.

Svi kuhari su istaknuli jedan ključni korak: ispiranje riže prije kuhanja. Dean Harper iz Harper Fine Dining naglašava da ispiranje uklanja višak škroba, što sprječava da se zrna lijepe. Sohan Bhandari, glavni kuhar luksuznog indijskog restorana, dodaje da ispiranje pod hladnom vodom sve dok ne postane bistra, a zatim i 20-30 minuta namakanja, pomaže da se zrna ravnomjerno skuhaju i postanu mekša.

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Dean savjetuje da se uvijek precizno mjeri omjer vode i pirinča, ovisno o vrsti, kako bi se osigurala ujednačena tekstura. Nakon kuhanja, pirinač treba ostaviti da odmori pokriven nekoliko minuta. Tada se može dodati komadić maslaca ili malo kvalitetnog ulja za dodatni ukus.

Za one koji žele alternativu klasičnom kuhanju, kuhar Andrew Green preporučuje kuhanje na pari. U posudu stavi rižu s dvostruko više vode, maslac, začine poput kima, cimeta, karanfilića i lovorovog lista, te pari na 100°C oko 30 minuta. Na kraju pirinač "pročešlja" kašikom i, uz indijska jela, prelije s malo ghee maslaca i prženog luka za bogatiji okus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije