Ne volite slatki doručak? Spremite kašu od heljde koja je pravi gurmanski užitak

0
Radiosarajevo.ba
Ne volite slatki doručak? Spremite kašu od heljde koja je pravi gurmanski užitak
Foto: Pexels / Heljda

Niste ljubitelj slatkog doručaka? Započnite dan slanom i zdravom kašom od heljde.

Zdjela za doručak s heljdom, pirjanim gljivama i prženim jajetom dat će vam energiju za cijeli dan, a eksplozija ukusa ne manjka.

Heljda je žitarica orašastog ukusa, a u brojnim kulturama svijeta, jedna je od osnovnih namirnica za obroke što svjedoči o njenoj popularnosti kao zdravog izbora za doručak.

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Heljda je prirodno bez glutena, ima visok sadržaj esencijalnih nutrijenata, te sadrži otporna vlakna koja pomažu u snižavanju šećera u krvi i gubitku težine.

Sastojci

  • 100 grama heljde
  • tri čaše vode
  • 50 grama gljiva
  • manji luk
  • kocka za supu (pileća, goveđa ili povrtna)
  • začini po izboru
Kako da čokoladna bude kremastija: Odgovor se krije u jednom sastojku

Kako da čokoladna bude kremastija: Odgovor se krije u jednom sastojku

Priprema

1. Skuhajte heljdu u kipućoj vodi na 20 minuta, te procijedite nakon što su zrna postala meka.

2. U drugoj posudi, propržite luk i gljive, a potom dodajte začine po izboru.

3. Na kraju pirijanja, dodajte i kocku za supu, te sve prelijte sa par kašika vode kako bi se kocka otopila. 

4. Kada je povrće pirjano, dodajte ga heljdi.

5. Služite uz kašiku pavlake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije