Jednostavan, lagan i preukusan: Napravite savršen kolač od keksa i pudinga bez korištenja rerne

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavan, lagan i preukusan: Napravite savršen kolač od keksa i pudinga bez korištenja rerne
FOTO: Coolinarika / Kolač od keksa i pudinga

Ukoliko ste u potrazi za jednostavnim, kremastim i brzim kolačem od nekoliko sastojaka kojega ne treba peći, onda će vas keks kolač oduševiti. Zahvaljujemo blogerici Nini Mrvica na ustupljenom receptu.

Priprema

Za pripremu puding kreme potrebno je oba praška za puding pomiješati sa šest kašika šećera (oko 120 g). Od ukupne količine mlijeka (700 ml) odvojite desetak kašika i dobro ih sjedinite sa smjesom pudinga i šećera. Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom, zagrijte ga do vrenja, pa sklonite s vatre i umiješajte razmućenu smjesu. Zatim vratite na laganu do srednju vatru i kuhajte, uz stalno miješanje, oko dvije minute dok se krema ne zgusne.

Dobijenu kremu prebacite u veću posudu otpornu na toplinu kako bi se brže ohladila. Površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu kremu potom umiješajte 250 g maslaca sobne temperature, koristeći električnu miješalicu. Krema je odmah spremna za daljnju upotrebu.

Publika uživala: U Narodnom pozorištu ponovo izveden mjuzikl "Sarajevo, moje drago"

Publika uživala: U Narodnom pozorištu ponovo izveden mjuzikl "Sarajevo, moje drago"

Za šlag pjenu, u visoku posudu sipajte 200 ml hladne vode, dodajte dvije vrećice šlag pjene, šećer u prahu i vanilin šećer. Sve zajedno miksajte mikserom na najvećoj brzini oko dvije minute. Šlag ne treba biti pretvrdo umućen kako bi se lakše nanosio.

Od ukupne količine keksa odvojite 3–4 komada, sameljite ih i ostavite po strani za kasnije ukrašavanje. Kalup dimenzija otprilike 25 x 20 cm obložite papirom za pečenje. Na dno poslažite red petit beurre keksa, lagano ih pokapajte mlijekom, a preko njih premažite tanak sloj puding kreme (oko 4–5 kašika). Preko kreme rasporedite sloj šlaga, poravnajte ga špatulom, pa opet poslažite kekse i nakapajte ih mlijekom. Na isti način redajte slojeve: puding krema, šlag, keksi s mlijekom, dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem keksa koje više ne treba nakapati mlijekom, a zatim kolač stavite u hladnjak da se stegne.

Kada se kolač ohladi, možete ga izvaditi iz kalupa i cijelog premazati šlagom te posuti mljevenim keksima, ili ga ostaviti u kalupu i ukrasiti samo gornji sloj. Na kraju, kolač narežite na kocke i čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Sastojci

500 g petit beurre keksa
3 - 4 kašike mlijeka

Krema od vanilije (puding krema):
700 ml mlijeka
2 Pudinga vanilija
1 Vanilin šećer
120 g šećera
250 g maslaca (sobne temperature)

Šlag pjena:
2 Šlag pjene
200 ml vode
1 Vanilin šećer
75 g šećera u prahu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije