Idealna ljetna poslastica: Limun cheesecake torta bez pečenja

0
Radiosarajevo.ba
Idealna ljetna poslastica: Limun cheesecake torta bez pečenja
Foto: Printscreen / Facebook / Cheescake

Ova limunasta cheesecake torta bez pečenja savršen je izbor za sve ljubitelje laganih i osvježavajućih slastica.

Kombinacija hrskave podloge od mljevenog keksa i bogate, kremaste kreme s naglašenim limunastim okusom pruža savršen balans između slatkog i kiselkastog.

Priprema je jednostavna i ne zahtijeva pećnicu, što je čini idealnom za tople ljetne dane ili svaku priliku kada poželite nešto posebno, a brzo.

Svjedočanstva iz Srebrenice: Beba mi je umrla od gladi, bratove kosti nikad nisam kompletirao!

Svjedočanstva iz Srebrenice: Beba mi je umrla od gladi, bratove kosti nikad nisam kompletirao!

Sastojci

200 g mljevenog keksa
100 g neslanog maslaca, otopljenog
450 g punomasnog krem sira, sobne temperature
150 g šećera u prahu
250 ml hladnog slatkog vrhnja za šlag
Sok i sitno naribana korica od 2 veća limuna

Priprema

Prvo pripremite podlogu. U zdjeli pomiješajte mljeveni keks i otopljeni maslac, miješajući dok smjesa ne postane poput mokrog pijeska. Dobivenu smjesu ravnomjerno utisnite na dno kalupa za tortu s odvojivim obručem promjera 20 do 23 cm. Da biste podlogu što bolje stisnuli i izravnali, upotrijebite dno čaše. Kalup potom stavite u frižider da se podloga stegne dok pripremate kremu.

Sjećate li se rešedije? Skoro zaboravljena bosanska poslastica koja vraća u djetinjstvo

Sjećate li se rešedije? Skoro zaboravljena bosanska poslastica koja vraća u djetinjstvo

Za kremu je važno postići glatku i prozračnu teksturu. U većoj zdjeli mikserom izradite krem sir sobne temperature zajedno sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane potpuno glatka i bez grudica. Zatim dodajte hladno slatko vrhnje i miksajte postepeno povećavajući brzinu.

Smjesa će se zgusnuti, a tada polako dodajte svježe iscijeđeni limunov sok i naribanu limunovu koricu. Kiselina iz limuna dodatno će učvrstiti kremu i dati joj osvježavajuću notu. Miksajte samo dok se svi sastojci lijepo sjedine u laganu i prozračnu kremu.

Gotovu kremu pažljivo izlijte preko ohlađene podloge od keksa i špatulom poravnajte površinu. Pokrijte kalup prozirnom folijom i stavite tortu u frižider na najmanje šest sati, a najbolje preko noći. Hlađenje je ključno za potpuno stezanje torte i prožimanje okusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije