Daleki rođaci buredžika: Znate li šta su juvalaci, starinsko jelo Hercegovine?

1
Radiosarajevo.ba
Daleki rođaci buredžika: Znate li šta su juvalaci, starinsko jelo Hercegovine?
FOTO: Coolinarika / Juvalaci

Nema osobe koja na Balkanu ne voli dobru pitu. A oko imena, često nastanu i simpatične svađe, pa tako Bosanci i Hercegovci tvrde da je burek samo sa mesom, dok region tvrdi da je burek opći naziv za pite.

O imenima se ne raspravlja, a ukus svakako raspameti svakoga svojom punoćom i ljepotom.

Tako danas donosimo recept za zaboravljeno jelo, a zove se juvalaci. Tvrdi se da je ovo daleki rođak buredžika, a na Coolinariki kažu da je i "jednostavno, brzo, ukusno i osvježavajuće tradicionalno hercegovačko jelo".

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Recept

  • 500 gr mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • po potrebi brašno
  • 1 jaje
  • 700 gr jogurta
  • 1 jaje
  • 1 glavicu luka izrendati ili sitno isjeckati

Priprema

1. Pripremiti mljeveno meso za ćufte - dodati mu sitno isjeckani luk, jaje, vegetu, začine.

[related]https://radiosarajevo.ba/magazin/recepti/grah-na-turski-nacin-lagani-specijalitet-na-maslinovom-ulju-koji-se-sluzi-hladan/605424[/related]

2. Praviti sitne kuglice - ćufte od pripremljenog mesa i pržiti ih u zagrijanom ulju. Izvaditi u zdjelu.

3. Umutiti jaje, posoliti i dodavati brašna toliko da se dobije kuglica tijesta dovoljno tvrda da se može izrendati.

4. Propržiti izmrvljeno tijesto u ulju u kojem smo pržili ćufte, sve dok ne dobiju bronzanu boju, a zatim ih dodati na ćufte.

5. Dodati na to sitno isjeckani bijeli luk ili bijeli luk u prahu i sve skupa zaliti jogurtom. Po tome dodati eventualno peršun ili neki drugi začin po želji.

* Recept preuzet sa Coolinarike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije