Ako vam jufke pucaju baš kad su najtanje, probajte ovaj stari kuhinjski trik

0
Radiosarajevo.ba
Ako vam jufke pucaju baš kad su najtanje, probajte ovaj stari kuhinjski trik
Foto: Printscreen / YouTube / Domaće jufke za pitu

Razvlačenje jufki nekad zna biti pravi test živaca. Sve izgleda savršeno, dok tijesto ne počne pucati baš u trenutku kad postane tanko "kao papir". Prije nego što okrivite brašno ili pomislite da "niste vi za jufku", vrijedi probati jednostavan trik koji se već decenijama koristi u domaćinstvima.

Riječ je o dodatku male količine alkoholnog sirćeta u tijesto. Ne brinite, okus se ne osjeti, ali razlika pod prstima hoće.

Šta se dešava u tijestu?

Blaga kiselina iz sirćeta pomaže da tijesto postane elastičnije i podatnije. Umjesto da se vraća i steže, ono se lakše razvlači, manje puca i ravnomjernije se tanji. Upravo zato jufke mogu biti gotovo prozirne, a da ostanu čitave. Naravno, sirće nije jedini "tajni sastojak". Jednako su važni dobar omjer tečnosti, malo ulja i "odmor" tijesta.

Objavljeni snimci i fotografije s mjesta nesreće: Pronađena olupina aviona koji se srušio u Turskoj

Objavljeni snimci i fotografije s mjesta nesreće: Pronađena olupina aviona koji se srušio u Turskoj

Jednostavan recept za tijesto koje se lako razvlači

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • oko 300 ml mlake vode
  • pola kašičice soli
  • 2–3 kašike ulja
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta

Sve sastojke umijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Kratko ga "izlupajte" o radnu površinu, premažite tankim slojem ulja, pokrijte i ostavite da odmori najmanje 30 minuta. Taj odmor je presudan. Nakon toga tijesto će se razvlačiti znatno lakše, bez stalnog pucanja i nerviranja. Kore će biti tanke, hrskave i savršene za slane i slatke pite.

Bonus savjeti

Brašno je važnije nego što mislimo: Najbolje se pokazalo meko brašno (tip 400). Ako vam se tijesto i dalje opire, možete zamijeniti 1–2 kašike brašna gustinom (škrobom), kore će biti još podatnije.

Voda neka bude mlaka, ne hladna: Hladna voda "zateže" tijesto. Mlaka pomaže glutenu da se ravnomjernije razvije i olakšava kasnije razvlačenje.

Ulje ide u tijesto, ali i oko tijesta: Nakon miješenja, tijesto uvijek premažite tankim slojem ulja. Tako se ne isušuje i ostaje elastično dok odmara.

Odmor nije opcija, nego pravilo: Minimalno 30 minuta, a idealno 45. Što duže tijesto odmara, to će se lakše razvlačiti i manje pucati.

Ne razvlačite hladno tijesto: Ako je stajalo u hladnijoj prostoriji, dajte mu nekoliko minuta na sobnoj temperaturi prije nego što počnete.

Ako pukne, nema panike: Sitne pukotine samo preklopite ili premažite kapljicom ulja. Kad se pita ispeče, niko neće znati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije